Дистанционни водомери и топломери влизат в къщи

Това ще стане до 2027 година

Дистанционни водомери и топломери влизат в къщи | StandartNews.com

Всички топломери и водомери, монтирани след 25 октомври 2020 г., трябва да са с дистанционно отчитане. Това предвижда промяна в Закона за енергетиката, направена през Закона за енергийната ефективност. Измененията бяха приети от депутатите днес.

Абонатите няма да сменят веднага уредите си, но когато срокът им изтече или се развалят, ще трябва да се подменят с нови, които да позволяват дистанционен отчет. Така до 1 януари 2027 г. всички водомери и топломери вече трябва да са сменени с дистанционни, предвиждат промените.

Когато в сграда - етажна собственост, всички измервателни уреди са с дистанционно отчитане, на крайните ползватели ще се дава информация за фактурирането въз основа на реалното потребление поне веднъж на три месеца, а от 1 януари 2022 г. - на всеки месец.

Ново е и изискването за инвестиционните проекти за изграждане на сгради, както и преустройство, реконструкция или ремонти, да осигуряват възможност за монтиране устройства за саморегулиране и за отделно регулиране на температурата във всяка стая, както и да предвиждат проектиране на сгради с близко до нулево потребление на енергия от 1 януари тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай