Димитър Маргаритов: Няма съществени нарушения по морето

Димитър Маргаритов: Няма съществени нарушения по морето | StandartNews.com

Приветстваме усилията на вицепремиера Валери Симеонов за по-добра координация между всички институции, ангажирани с проблемите в туризма, обяви председателят на Комисията за защита на конкуренцията Димитър Маргаритов пред парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, цитиран от "Фокус".

Ако говорим за контрол върху качеството на туристическия продукт, още от май месец започнахме проверките. Те бяха основно в обекти, за които през изминали периоди сме констатирали някакви проблеми. Сега активно осъществяваме контролно дейност в хотели, ресторанти, заведения с нощен режим на работа и др., продължи Маргаритов. 

Той обяви, че предстоят срещи с областните управителите за сформирането на екипи, които да осъществяват контролна дейност. "Изводът, който може да направим е, че по-скоро заведенията и хотелите са готови да посрещат своите гости. За момента не се наблюдават съществени нарушения, каза още шефът на КЗП.

Това, което сме установили в рамките на нашите функции, основно е свързано със съответствието на категоризацията и дали потребителят получава точна информация – дали менютата са с посочени цени и грамаж, цените задължително да са в левове, да има меню на български и др. По отношение на категоризацията трябва ясно да се вижда какъв е точно обектът, с колко звезди е категоризиран и др.", обясни той.

Имаме споразумение с Агенция „Митници", по силата на което обменяме непрекъснато информация за това, което колегите открият и счетат, че е съмнително, за да можем ние да извършим проверка преди да е влязло на територията на страната, коментира Маргаритов и даде пример: - Това споразумение, на този етап, работи добре. Ще дам пример – миналата година, в навечерието на летния сезон, по уведомление на Агенция „Митници" открихме на границата в опит за внос над 8500 надуваеми артикула, които бяха опасни и не притежаваха сертификати за съответствие. По този начин беше спряно разпространението им на пазара.

България е една от най-активните държави в ЕС по отношение на нотификацията на опасни стоки, похвали се шефът на КЗП. "През изминалата година държавата ни е на седмо място в ЕС и смятам, че тази активност способства да намалеят рисковете от разпространението на такъв тип стоки на пазара", отсече той. Освен това КЗП е спечелила 2/3 от обжалванията на актовете в съда. 

През 2016 година се повтори тенденцията от предходните няколко, съотношението на подадените жалби да е такова, че най-голям дял в него заемат тези срещу телекомуникационните оператори. На второ или трето място отново са жалбите срещу т. нар. естествени монополисти. От една страна това се държи на факта, че всеки потребител, особено когато говорим за мобилните оператори, има поне по един, а понякога и повече, действащи договори. Това прави този сегмент от пазара най-чувствителен, заяви Маргаритов.

С това не желая да оправдавам търговците, които оперират на тези пазари. Напротив, ние сме безкомпромисни. Приготвили сме текстове, които бихме могли да предложим на вниманието на народните представители чрез Министерство на икономиката, което е наш принципал. Динамиката на тези отношения засега малко бяга и оттам може би има какво да се очаква по отношение на повишаването на ефикасността от контролните органи, коментира той по повод онлайн търговията. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай