Депутатите обсъждат възраждането на „Кремиковци"

Депутатите обсъждат възраждането на „Кремиковци" | StandartNews.com

София. По предложение на Атака депутатите започнаха пленарния ден с обсъждане на проект за подновяването на работата на стоманолеярния завод във фалиралия и затворен металургичен гигант „Кремиковци". Народните представители гласуваха дебатите да се излъчват по обществените БНТ и БНР.

 

След близо 3 часа обсъждания депутатите решиха да отложат гласуването до произнасяне на икономическата комисия. Следващата точка е предложението за референдум на президента Росен Плевнелиев.

 

Мотивите на депутатите от Атака са, че заводът е от голямо значение за икономиката и БВП и посочиха, че правителството е дало заявка за реиндустриализация на страната.

 

В началото на обсъждането депутати от левицата се съгласиха, че заводът е бил от голямо значение за държавата и че може да предложат на кабинета да направи анализ за евентуален рестарт. Те обаче подчертаха, че решението не е в правомощията на Народното събрание. От ДПС пък припомниха, че „Кремиковци" вече не е държавна, а частна собственост.

 

Сред критиките към предложението са, че за подновяването на работата на стоманолеярния завод няма направена екооценка, както и че това би изисквало значителни държавни средства. В подкрепа имаше изказвания, че това производство не замърсява толкова, както и че подобно решение би било от полза за жителите на квартал "Кремиковци".

 

„Стоманата е много важна за строителството. Имаше години наред дебати, дали мястото на "Кремиковци" е в Софийското поле или не. Българска стомана се е леела не само в Европа, но и в Япония и ред други държави", каза депутатът от Атака Николай Александров.

 

Депутатът от Коалиция за България Красимир Янков посочи, че металургичният комбинат е формирал 9% от БВП и това доказва, че тезата, че държавата не е добър стопанин е грешна.

 

"Бихме могли да предложим на правителството да направи анализ за възстановяване на дейността на „Кремиковци". Няма как да задължим изпълнителната власт. Без разчети няма как да се произнесем", добави колегата му от левицата Румен Гечев.

 

„Защо държавата да не участва? Защо да не се вложат държавни пари там и да се направи едно държавно – частно дружество, да се печели", попита лидерът на Атака Волен Сидеров.

 

След приватизацията на „Кремиковци" гигантът трайно беше воден към фалит. През 2010 г. комбинатът беше обявен в несъстоятелност, а по-късно част от активите са продадени за 316 милиона лева на „Елтрейд къмпани".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай