Депозитите скочиха с 5 млрд.

Депозитите скочиха с 5 млрд. | StandartNews.com

Депозитите в банковата система са нараснали с 5 млрд. лв. за година, ако от статистиката се извади КТБ. Това каза Чавдар Златев, който е член на УС на Първа инвестиционна банка, по време на Българския икономически форум. По негови думи това показва, че населението и бизнесът вкарват пари в системата, което е знак за доверие, но се въздържат от поемането на риск и инвестиции. "Ръстът на потребителските и жилищните кредити за година е почти нулев. Високата безработица вероятно е причина за това. Несигурността кара хората да спестяват", отбеляза Златев. Според него фирменото кредитиране бележи ръст от 1 млрд. лв. за година, което е положително.

По данни на ПИБ ликвидните активи на банковата система (без КТБ) надхвърлят 30% от всички активи. Съотношение кредити/депозити от 120% Златев счита за здравословно, а в момента у нас то е 90% при депозити в системата за 60 млрд. лв. и кредити за 54 млрд. лв. "Системата най-вероятно ще спечели 850 млн. лв. през 2014 г., което е близо 8% възвръщаемост на собствения капитал. Има ръст на печалбата в сравнение с 2013 г., което е допълнителен капиталов буфер за системата", заяви още Златев. По негови думи коефициентът на капиталова адекватност у нас е на завидно ниво в сравнение с Европа. Банкерът определи прогнозата на Министерството на финансите за ръст на потребителското кредитиране с 0,2% и на фирменото с 1,8% за 2015 г. като консервативна. Прогнозите на ПИБ са за растеж на кредитирането през 2015 г. от 3%, като по-съществена роля ще изиграят фирмите. Златев констатира, че лихвите по кредитите и по депозитите са най-ниските от въвеждането на валутния борд през 1997 г. В отговор на въпрос защо лихвите все още са по-високи от тези в ЕС, Златев отговори, че рискът в България е различен от този в Западна Европа.

Тенденцията на нарастване на лошите кредити е прекъсната, каза Христо Михайловски, главен изпълнителен директор на Българска агенция за кредитен рейтинг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай