Делят на четири единната сметка

Делят на четири единната сметка | StandartNews.com

София. Единната сметка за плащане на данъци и осигуровки най-вероятно ще бъде разделена на четири отделни сметки - за данъци, за социални осигуровки, за здравни вноски и за втора пенсия. Другият вариант е сметката да остане една, но да има платежни нареждания с четири различни кода за различните задълженията към държавата. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова. Изказването й дойде веднага след среща между експерти от министерството, работодателските организации, синдикатите и НАП.

 

БСК застава зад въвеждането на четири отделни сметки, но останалите организации са поискали ден-два за да излязат със становище. Смятаме, че първият вариант с четири отделни сметки е по-добър, защото е по-сигурен и намалява административната тежест за бизнеса и за гражданите, каза Людмила Петкова. И при двата варианта ще има преходен период. За сумите, които са постъпили по единната сметка, но все още не са обвързани със задължения по декларации, се предоставя възможност на лицата в тримесечен срок от влизането в сила на промените в ДОПК да заявят кое задължение да се погаси.

 

Който и вариант да бъде избран, ще се плащат четири отделни такси за всеки вид плащане. НАП ще започне да превежда всеки ден платените осигуровки към НЗОК и НОИ. Очаква се в най-къси срокове проектозаконът да влезне в парламента и да започне да важи от деня на обнародването му. Заявяването на вида задължение, което лицата искат да погасят, ще става по ред, определени от министъра на финансите. Докато влязат в сила новите правила, ще се плаща по досегашния ред.

 

Цената за събиране до 3 пъти по-голяма от дълга

 

Малките по размер дългове, касаещи глоби и санкции, могат да бъдат предоставени за събиране от частни съдебни изпълнители, заяви в ефира на Bulgaria On Air експертът от НАП Боряна Жилова. По думите й подобна промяна би улеснила агенцията, тъй като в момента тя е изключително натоварена заради нарастващия ежегодно дълг от страна на физическите лица и фирмите. През последните години има увеличена събираемост на просрочени задължения. През 2010 г. са събрани 2,5 млрд. лв., а през 2013 г. тази сума е 5,6 млрд. лв. Тази повишена събираемост се дължи на единната сметка, функционираща от 2013 г., и на бързи действия по отношение на по-големия по размер дълг на гражданите и фирмите, каза Жилова. Ние отдавна сме заявили, че искаме да помогнем на държавата, заяви Георги Дичев от Камарата на частните съдебни изпълнители. По думите му глобите трябва да бъдат събирани, защото иначе ще расте чувството за безнаказаност и няма да има превенция на подобен тип нарушения. Дичев смята, че подобно прехвърляне на работата ще доведе до повишаване на разходите за частните съдебни изпълнители. Според него този проблем може да бъде решен, като недобросъвестните длъжници понесат тежестта на въпросните разходи, но трябва да има пропорционален таван, така че разходите за събиране на задължението да не се надхвърлят трикратния му размер.

 

Няма да е задължителна бонус-малус

 

Няма да е задължителна бонус-малус системата на застраховката "Гражданска отговорност", стана ясно от думите на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн. До края на годината застрахователите ще имат възможност да използват бонус-малус системата за задължителната "Гражданска отговорност", заяви за Дарик зам.-председателят на КФН Ралица Агайн. Системата "бонус-малус" позволява на компаниите да формират тарифите на полицата спрямо това колко нарушения на пътя има даден шофьор, като се очаква за шофьорите без нарушения задължителната застраховка да е доста по-евтина спрямо тези, които имат висока аварийност на пътя. Агайн припомни, че системата е препоръчителна и регулаторът няма право да се намесва в тарифната политика на компаниите. "Ако ме питате дали може да бъде задължение на застрахователите да предлагат такива облекчения, отговорът е категоричен: европейските директиви още от 70-те години не позволяват на регулаторите да се намесват в тарифирането на застрахователните компании, така че на единния европейски пазар такава практика е недопустима", заяви тя. Важно за шофьорите е да знаят, че полицата "Гражданска отговорност" важи на територията на целия ЕС, а "Зелената карта" е необходима само при шофиране извън него, заяви още Ралица Агайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай