Дебне ни катастрофа! Кой пусна аларма за еврото

Топ финансисти обясниха как ще отидем на кино

Дебне ни катастрофа! Кой пусна аларма за еврото | StandartNews.com

Не трябва да има референдум за това дали да приемем еврото, защото е незаконен и противоречи на ангажиментите, които сме поели. Това заяви в ефира на Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян, цитиран от Нюз.бг.

По думите му най-бързият начин, парадоксално да приемем валутата в обращение, е ако допитването се случи и бъде прието. На следващия ден хората ще се наредят пред банките да си обърнат левовете в нещо по-добро, защото България ще катастрофира финансово, допълни той.

Несъгласие с тезата на Хампарцумян изрази икономистът Тодор Сапунаров. Според него трябва да има референдум, защото това води до информиран избор на цялото общество. Така направиха Швеция и Дания, поясни той.

Старши икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов посочи, че цялата критика срещу приемането на еврото е, че ще доведе до голяма инфлация. Направих проучване на всички страни, които са го приели. В тези държави инфлацията е спаднала, уточни Ангелов.

Критерият за инфлацията трябва да е изпълнен дългосрочно, а не само през последната една година. Приемането на еврото не е тест за който се подготвяме, отиваме, взимаме го и готово. Това е въпрос на манталитет, на водене на дългосрочна политика, изтъкна главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.

По време на визита у нас заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис посочи, че 2025 г. е реалистичната дата, в която България би могла да стане част от клуба на богатите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай