Четвъртък,

Дава ли ЕС заден за зелената сделка? Истината от Искра Михайлова

От: Редакция -
286
Дава ли ЕС заден за зелената сделка? Истината от Искра Михайлова
A
A
A

До 2050 г. сградите в Европа трябва да бъдат с минимално потребление на енергия.

Затова първа задача на строителния бранш сега е реновиране на сградния фонд и намаляване на енергийния разход.

Това посочи евродепутатът Искра Михайлова по време на конференцията „Строителството като индустрия на бъдещето- иновации и дигитализация“.

По думите ѝ в момента в България витае един въпрос:  

„Ще ни се размине ли зеленият пакт? Понеже сега има нова ситуация, има война в Украйна и може би това ще предизвика някакво преразглеждане“.

„Кактегорично ясно казвам – НЕ.  Напротив, визията е на Европейския съюз е, че точно с изпълнението на Зеления пакт ние може да постигнем енергийна независимост на Обединена Европа“, изтъкна Михайлова. „Ще бъде много трудно. Ще бъде мъчително в първите една-две години. Бяхме провокирани от агресията на Русия още повече да забързаме нещата“, обясни евродепутатът. По думите ѝ Европейският съюз няма да даде назад заради трудностите. 

„Няма да се случи това. Европейският съюз продължава напред“, категорична е Михайлова. Тя се обърна към строителния сектор с призив: „Нека не изсотваме, нека бъдем част от общите процеси“.

По думите ѝ 9,5% от БВП на ЕС идва от строителната индустрия. Повече от 80% от времето си европейският гражданин го прекарва в различни сгради. Сградите в Европа пък потребяват 40% от общото потребление на енергия.

„Затова една от перспективите, които стоят пред строителната индустрия в Европа и България, е участието в реновирането на сградния фонд“, обясни Искра Михайлова.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички