Дава ли ЕС заден за зелената сделка? Истината от Искра Михайлова

Първите 1-2 години ще са мъчителни, но Европа върви към енергийна независимост

Дава ли ЕС заден за зелената сделка? Истината от Искра Михайлова | StandartNews.com

До 2050 г. сградите в Европа трябва да бъдат с минимално потребление на енергия.

Затова първа задача на строителния бранш сега е реновиране на сградния фонд и намаляване на енергийния разход.

Това посочи евродепутатът Искра Михайлова по време на конференцията „Строителството като индустрия на бъдещето- иновации и дигитализация“.

По думите ѝ в момента в България витае един въпрос:  

„Ще ни се размине ли зеленият пакт? Понеже сега има нова ситуация, има война в Украйна и може би това ще предизвика някакво преразглеждане“.

„Кактегорично ясно казвам – НЕ.  Напротив, визията е на Европейския съюз е, че точно с изпълнението на Зеления пакт ние може да постигнем енергийна независимост на Обединена Европа“, изтъкна Михайлова. „Ще бъде много трудно. Ще бъде мъчително в първите една-две години. Бяхме провокирани от агресията на Русия още повече да забързаме нещата“, обясни евродепутатът. По думите ѝ Европейският съюз няма да даде назад заради трудностите. 

„Няма да се случи това. Европейският съюз продължава напред“, категорична е Михайлова. Тя се обърна към строителния сектор с призив: „Нека не изсотваме, нека бъдем част от общите процеси“.

По думите ѝ 9,5% от БВП на ЕС идва от строителната индустрия. Повече от 80% от времето си европейският гражданин го прекарва в различни сгради. Сградите в Европа пък потребяват 40% от общото потребление на енергия.

„Затова една от перспективите, които стоят пред строителната индустрия в Европа и България, е участието в реновирането на сградния фонд“, обясни Искра Михайлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай