Държавата се разплаща за строежа на пътища

Държавата се разплаща за строежа на пътища | StandartNews.com

София. Пътно-строителният бизнес е сред секторите, които имаха най-много пари да получават от държавните обществени поръчки. Строителната компания "Трейс-Бургас" вече е взела всичко дължимо, потвърди нейният изпълнителен директор Петър Илиев. "Имаме някакви неразплатени, но за тях все още не сме издавали фактури", заяви Илиев.

"От около 20 дни държавата започна да се разплаща. С нашата компания вече всичко е изчистено. ДДС не бяхме получавали от месец януари, а сега, за няма и месец, ни платиха всичко натрупано", заяви търговецът Тодор Тодоров.

Държавата ни дължи още 20 млн. лв., каза Иван Иванов, изпълнителен директор на "ПСТ Холдинг" АД. Парите са за изграждането на отсечката от магистрала "Тракия" между Ямбол и Карнобат. Иванов съобщи, че компанията предварително се е разплатила с подизпълнителите си, тъй като договорите с тях не са обвързани с одобрените и разплатени сертификати от пътната агенция. "За да осигурим средства за подизпълнителите си и да сме коректни, дори изтеглихме банков заем", каза Иванов.

До момента държавата винаги е била коректна в плащанията, обяви и шефът на камарата на строителите в Пловдив Пламен Иванов. "Много повече се бавят общините, макар че и те се разплащат с бизнеса", каза още той. Според него, ако има забавяне, то е обикновено в рамките най-много на един месец. Не може да каже обаче същото за междуфирмената задлъжнялост, която продължава, по думите му, да е един много тежък проблем. Причина за това е също и промяната в политиката на банките преди време, когато строителният бранш бе поставен в списъка за рисков бизнес и тогава много от фирмите буквално фалираха. Задълженията между фирмите се топят, но по малко и много бавно, обяви Иванов.

Кабинетът възстанови 1,6 млрд. ДДС

Откакто е на власт, новият кабинет е разплатил 1,618 млрд. лева невъзстановено ДДС на родния бизнес, сочат данните на Министерството на финансите. Това се равнява на близо 60% от общата сума (2,760 млрд. лева), която е в ръцете на фирмите от началото на годината под формата на възстановеното ДДС. Навярно сумата е още по-висока, тъй като последните актуални данни са към 8 август тази година. Според статистиката за първите 8 дни на изминалия месец август кабинетът е възстановил ДДС за 167 млн. лева. "Стандарт" потърси актуални данни за размера на възстановеното ДДС, но от МФ посочиха, че такива ще има през настоящата седмица.

Борчовете са 200% от БВП

200% от БВП на страната, или около 150 млрд. лева, е междуфирмената задлъжнялост у нас според Асоциацията на колекторските агенции в България. Според зам.-председателя на Българската стопанска камара Камен Колев фирмената задлъжнялост достига 163 млрд. лева към края на 2011 година, а междуфирмената е 107 млрд. лева. Около 40% от всички дългове са просрочени, твърдят анализатори.

Просрочените общински задължения възлизат на общо 160,1 млн. лева към края на юни, сочат данните на Министерството на финансите. От общо 264 общини 146 бавят плащания. Общият общински дълг плюс общинските гаранции достига 911,9 млн. лева. 50,1% от сумата се дължи от Столична община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай