Данъчните следят вноските по заеми

Достъп до кредитния регистър иска шефът на НАП Бойко Атанасов

Данъчните следят вноските по заеми | StandartNews.com

София. Данъчните да могат да следят кредитната история на гражданите и фирмите, искат от Националната агенция за приходи. По този начин лесно ще се засичат хората, които имат доходи, но не плащат данъци и здравни вноски. За целта данъчните трябва да имат достъп до Централния кредитен регистър към БНБ, където банките отразяват движението по всички кредити на граждани и фирми.

По този начин приходната агенция ще може да проверява дали човек има пари, за да погасява кредита си, но въпреки това не плаща за здраве. "Това не е репресивна мярка, а превантивна. Просто трябва да знаят всички здравнонеосигурени лица, че когато имаме достъп и виждаме, че имат движение по тези сметки, погасяват си кредитите, значи те получават от някъде доходи", коментира директорът на НАП Бойко Атанасов пред ТВ7.

Тази идея се лансира няколко пъти през последните години. Запазване на банковата тайна е най-сериозният довод против даването на достъп на данъчните до ЦКР. В средата на миналата година бизнесът изрази притеснения, че подобна промяна би могла да доведе до изтичане на търговска информация, като ще бъде нарушена банковата тайна. Но според данъчни притесненията идват от възможността с достъп до кредитния регистър много по-бързо да бъдат засичани гражданите и фирмите, които крият налози. В момента данъчните имат достъп до ЦКР, но само в конкретни ревизии и след решение на съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай