Данъчни се целят в млади фирми

Следят под лупа собствениците на компании, замесени в ДДС измами

Данъчни се целят в млади фирми | StandartNews.com

Данъчните следят под лупа бизнеса на млади фирми, които току-що са се регистрирали по ДДС, научи "Стандарт". Причината е, че за ДДС измамите често се използват именно нови фирми, които се регистрират по ДДС за осъществяване на конкретна схема за източване на хазната.

За да се осъществи една измама по ДДС, може да се използват десетки фирми, които препродават една на друга определена стока. Затова 2-3 месеца след регистрацията по ДДС на една компания данъчните правят проверка на място, без да има информация за нарушения. Ако при тези проверки фирмата не бъде открита на официалния й адрес, няма служители и реален бизнес, веднага става ясно, че тя е създадена за някаква данъчна измама.

Собствениците и шефовете на фирми, замесени в ДДС измами, се вкарват от НАП в черен списък. По този начин, ако след няколко месеца те регистрират нова компания, веднага светва предупредителен сигнал на данъчните. Така контролът върху тези фирми е по-сериозен и много измами се пресичат още преди да се направи реален опит да се реализират. В новите схеми за източване на ДДС се използват и фирми от ЕС, регистрирани най-често в съседните Гърция и Румъния. Данъчните обаче обменят информация за съмнителните фирми с колегите си от съседните страни. Освен това родни данъчни вече имат права да отидат на място в държавите от ЕС, за да проверят на място дейността на фирмите, които търгуват с български компании. Същевременно кабинетът обяви, че специално звено на НАП ще контролира движението на стоките, с които най-често се извършват данъчни измами.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай