Чужди експерти: Спете спокойно, "Козлодуй" е супер

Вземат наши практики за защита за другите атомни централи

Чужди експерти: Спете спокойно, "Козлодуй" е супер | StandartNews.com

Враца. "Козлодуй" е изключително надеждна и изрядна атомна централа. Това е заключението на международната мисия ОСАРТ, която приключи оценката си за АЕЦ-а.

Три седмици спах много добре в Козлодуй, не бих имал проблем да живея тук с цялото си семейство до края на живота си, заяви ръководителят на международната мисия Габор Вамош. Според екипа от 13 експерти, които 3 седмици са гледали под лупа всичко, свързано с безопасността на нашата АЕЦ, тя е перфектна.

Оценката е съвсем безпристрастна, защото инспекторите са от 10 страни, в които работят различни типове реактори и начините по експлоатацията им се отличават от тези в "Козлодуй", подчерта Вамош. Екипът му е засякъл няколко изключително добри практики, които ще бъдат предложени на централите в цял свят.

Впечатляващ ефект имало използването на специфични химикали, които спират корозията по втори контур на реактора и предотвратяват отлагането на налепи по парогенератора. Централата в Козлодуй вече има допълнителен източник на захранване, който може да работи и при големи аварии. Точно липсата на ткъв в японската Фокушима доведе до трагичните последствия там.

Експертите са харесали и контрола на касетите с гориво, който се извършва в АЕЦ. Тук не се предоверяват на производителя. Правят измервания и могат да хванат грешките му преди да ги сложат в реактора. При проверката са направени и 11 препоръки.

Имаме както подготвен персонал, така и собствени средства, за да ги изпълним, заяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов. Според него АЕЦ е похарчила само лични пари за подготовката на мисията, поръчана през 2008 година от правителството. Само санирането на пети и шести блок е излязло над 1 милион лева.

Имаме основание да сме доволни, че централата е в много добро експлоатационно състояние и че персоналът е мотивиран да работи по високи стандарти, коментира шефът на АЯР Сергей Цочев.

Експертите дадоха и 11 препоръки. Една от тях е създаването на ръководен екип при трагични аварии, когато се разхерметизира реактора. Друга препоръка е работниците да носят дозиметри, когато са в атомната централа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай