Чобанов очаква над 1 млрд. лева дупка в бюджета

Ако бъдат открити пропуски в приходната администрация, шефовете на НАП и митниците може да бъдат сменени

Чобанов очаква над 1 млрд. лева дупка в бюджета | StandartNews.com

София. Очаква се бюджетът за годината да приключи с 1 млрд. лева по-малко приходи, тъй като разчетите в бюджета са правени при завишена прогноза. Това обясни финансовият министър Петър Чобанов пред бТВ. По думите му е възможно принос за това да имат и слабости в НАП и митниците, но все още не е ясно, дали директорите им ще бъдат сменени. Освен това кабинетът Борисов оставил 800 млн. лв. заем, който трябва да се върне през август.

„Това е изключително сериозен проблем. Прогнозите на приходните агенции са за неизпълнение на данъчните приходи, които са в размер на около 1 млрд. лева, което означава, че при планирането на бюджета има известни пропуски. Означава, че пропуски могат да се търсят и в работата на съответните приходни администрации. Но част от причините са и развитието на икономиката, тъй като в бюджета беше заложен един далеч по-оптимистичен растеж, който в момента, ако бъде продължена политиката до момента, няма как да се сбъдне. Ако бъде променена, ще видим какви ще са резултатите", коментира Чобанов.

Към тази сума Чобанов прибави и 800 млн. лева кредит, който е изтеглен за разплащане със земеделските производители. „За да не протестират и защото на тях така или иначе им се дължат плащания, то не е само, за да не протестират", коментира финансовият министър и допълни, че заемът е краткосрочен и новото правителство трябва да го върне през август.

Чобанов обяви, че ще бъде по-различен от предшественика си Симеон Дянков. „Не е достатъчно да има само финансова стабилност, трябва да се мисли и за развитие. Идеята на политиките, които ще водим, е те да са насочени към растеж", каза той.

„Няма как да очакваме доходите да се повишат с магическа пръчка. Правим много внимателни разчети. Трябва да бъдат взети мерки за раздвижване на икономиката, създаване на нови работни места, съживяване на малкия и среден бизнес. Ние сме поели конкретни обещания, които ще изпълним. Въпросът е кога ще ги изпълним, т.е. от кога ще имаме парите да ги изпълним. Доходите зависят от състоянието на икономиката. Увеличение е възможно в следващия бюджетен период, вероятно от другата година", каза още министърът на финансите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай