Чижов: Брюксел без юридическа забрана за "Южен поток"

Чижов: Брюксел без юридическа забрана за "Южен поток" | StandartNews.com

ЕК и сенатор Маккейн опитаха да сменят правителството в България, смята руският представител в ЕС

Проектът "Южен поток" е жив и се развива, няма юридическа забрана върху него, заяви постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов в интервю за РИА "Новости". Признавайки, че въпросът никога не е бил лесен, той заяви, че проектът не е блокиран: има "решение на сегашното правителство на България за временно прекратяване на реализирането на проекта до изясняването на някои детайли. Сигналите от страните участнички в проекта звучат достатъчно оптимистично", посочва БГНЕС.

Чижов посочи, че "никой досега не е доказал, че проектът не съответства на нормите на ЕС. Засега това е мнение на Еврокомисията, по-точно съмнение". Освен това, по думите му, междуправителственото споразумение между Русия и България е писано от грамотни хора и то е минало през съответните юридически експертизи в двете държави включително в България, която е пълноправна членка на ЕС. "Сигурно те не биха допуснали пропуски, знаейки до какво може да доведе това. А претенциите към търга категорично се политизират, защото "Стройтрансгаз" е включен в списъка със санкции на САЩ, но не и на ЕС. Имаше и заявление на американската посланичка в София, препоръчващо на българското правителство да си няма работа с компании от американския списък със санкции. Оттук и въпросът: кой политизира енергетиката?", изтъкна дипломатът.

Руският представител подчерта, че няма юридическа забрана на ЕК за проекта, независимо че той е разследван.
"Това, което първоначално предприеха ЕК и сенатор Джон Маккейн с техните приятели в София, може да се охарактеризира като целенасочени действия за смяна на демократично избраното правителство на България , защото страната изпадна във вътрешнополитическа криза, продължи Чижов. Впрочем убеден съм, че всички обективно мислещи политици разбират, че създаването на "Южен поток" отговаря на интересите на енергийната сигурност на ЕС - та нали това е същата тази диверсификация на енергомаршрутите, позволяваща де се намаляват рисковете".

Разширявайки темата, руският представител посочи: "Аз разбирам, че реализацията на "Южен поток" навярно не отговаря на интересите на онези, които искат да придобият украинската газотранспортна система и да печелят от нейното полумонополно положение при газоснабдяването на страните от ЕС. На тях, разбира се, не им трябва разнообразяването на маршрутите и заобикалянето на Украйна при доставките на руски газ в Европа", коментира дипломатът.

Оланд го определи като суверенен избор

Страните членки на ЕС имат право на суверенен избор за участието в проекта "Южен поток". Това заяви френският президент Франсоа Оланд в отговор на репортерски въпрос след срещата на Европейския съвет в Брюксел. В същото време той добави, че страните, участващи в проекта, трябва да координират действията си с партньорите в ЕС. "По въпроса за "Южен поток" това е избор на всяка държава. Има суверенитет, всяка държава използва логистични средства както смята за добре, но за нас също много е важна координацията", изтъкна Оланд в отговор на въпроса дали на срещата на върха на ЕС е бил застъпен въпросът за"Южен поток".

Международното право над европейското

Междуправителствените споразумения, сключени за строежа на газопровода "Южен поток" и уреждащи дейността на проектните компании за територията на всяка от страните, са защитени от международното право и не могат едностранно да бъдат променяни. Това заяви в петък шефът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от руските медии. "Трябва да се разбере, че международният договор има предимство над вътрешното законодателство", повтори той. И се позова на Виенската конвенция от 1969 г. за международните договори. Милер увери, че доставките по тръбата ще започнат в края на 2015 г.

"Газпром" минава на юани

Газпром" обмисля емисия от бонове в азиатски валути, а също "по принцип е готов" да приеме от Китай плащания в юани, писа в. "Файненшъл таймс". Началникът на финансовото управление на концерна Андрей Круглов заяви, че това ще помогне да бъдат привлечени повече инвеститори от Азия и "да се разнообразят източниците за финансиране". "Ние обмисляме възможността да привлечем дългови капитали на азиатските пазари чрез емисия на бонове в китайски офшорни юани и евентуално в сингапурски долари", каза Круглов. По думите му "Газпром" ще организира листинг в Хонконг. "Що се отнася до разплащанията в юани или рубли, ние сме готови и смятаме това за напълно нормално", посочи той. "Това е поредният признак, че руските компании се отказват от долара", обобщава изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай