Четирима кандидати за оценител на БФБ

Четирима кандидати за оценител на БФБ | StandartNews.com

София. Четири фирми са подали документи за участие в конкурса за изготвяне на оценка на държавните дялове в "Българска фондова борса - София" АД и "Централен депозитар" АД, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Това са ДЗЗД "Камбуров-Юропиън Програм Адвайзъри-Мейн Кепитъл", "ГИВЕ КОНСУЛТ" ЕООД, консорциум между "Първа финансова брокерска къща" и адвокатско дружество "Цветкова, Бебов и съдружници", и обединение между "Ърнест и Янг България" ЕООД и адвокатско дружество "Събев и съдружници".

Предстои комисия да разгледа подадените предложения и в срок до 14 дни да изготви мотивиран доклад до Изпълнителния съвет на агенцията. Фирмата, класирана на първо място, ще трябва да изготви анализ на правното състояние, оценка и информационен меморандум за приватизация на 50,05% от капитала на БФБ и 43,7% от капитала на Централен депозитар. Приватизация на държавните дялове в дружествата се готвеше и в рамките на мандата на ГЕРБ.

До стартиране на процедура така и не се стигна поради политическите сътресения, които започнаха в началото на миналата година. Интерес тогава към родната борса проявяваха от виенската, варшавската и турската фондови борси. Според редица експерти, продажбата на БФБ ще вдъхне нов живот на родния капиталов пазар.

Sofix скочи над 500 пункта

Основният индекс SOFIX на Българска фондова борса премина границата от 500 пункта за първи път от 30 октомври 2008 г. насам. При затваряне на търговията SOFIX достигна 510,31 пункта, което е ръст в рамките на деня с 2,37%. Търговията беше активна, като оборотът за деня доближи 2 млн. лв. При това сделките не бяха съсредоточени с акциите на едно или две дружества. С вчерашното покачване на SOFIX се продължава доброто представяне на индекса през минала година. В резултат за последните 12 месеца SOFIX нараства общо с близо 45%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай