БВП скочил с 30 млрд. лв. за 10 години

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България е нараснал с 30%, или с около 30 млрд. лв., за последните 10 години, съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев...

БВП скочил с 30 млрд. лв. за 10 години | StandartNews.com

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България е нараснал с 30%, или с около 30 млрд. лв., за последните 10 години, съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на десетия Зимен университет на МГЕРБ в Сандански, съобщиха от партията.

По думите му износът ни се е увеличил повече от два пъти от 2009 г. досега и вече надхвърля 56 млрд. лв. Според него в икономически план страната е направила сериозна крачка напред. "Имаме исторически шанс, ако запазим стабилността и се възползваме от възможностите. Но трябва да спрем да се разделяме по всяка тема", казал Манолев.

В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС - Турция, но пък търговските ни отношения с нея са много важни и динамични, посочил Манолев. Сред другите страни извън ЕС България развива най-интензивна търговия със Сърбия, САЩ, Руската федерация и др. Китай е все по-близо до влизане в топ 10 на страните, за които реализираме експорт, казал той.

По думите му всяка година в България се създават по 10 000 нови работни места от частния сектор. Инвестициите в страната устойчиво растат през последните години, а за 2018 г., по предварителни данни на НСИ, те ще достигнат 20 млрд. лв., посочил още Манолев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай