Бургаски ракиджии бранят с бунт варенето на ракия

Бургаски ракиджии бранят с бунт варенето на ракия | StandartNews.com

Бургаски ракиджии вдигнаха импровизират бунт срещу промените в Закона за акцизите, които режат наполовина времето за варене на ракия и свиват казаните от 1000 на 500 литра. Десетки собственици на казани от цялата област протестираха в центъра на Бургас. Недоволните ракиджии развяха плакати с надписи "Да на казаните, не на монополите", "Долу ръцете от малкия бизнес" и други с цитати от конституцията. Най-големият плакат, съдържаше послание към народните представители в парламента. "Депутати, ако гласувате "за", затривате тези, които спазват законите", гласеше посланието.

"Варенето на ракия е разтуха за народа, не може да се затрива. Това дори е една традиция, оцеляла във времето, на която българинът държи", ядосваха се собствениците на казани.

Заедно с протеста, те започнаха да събират подписка против подготвените промени в Закона, която ще изпратят до народните избраници.

"С днешният протест заставаме твърдо против промените, които ограничават варенето на ракия от 1 юли до 31 декември. Всеки от нас е инвестирал доста средства, теглили сме кредити и сме си направили сметката за 1000 литра дестилация. Ако свием обема и периода за работа, ще имаме големи загуби. Банката не я интересува колко време ми разрешават да варя, тя си иска парите", заяви собственик на казан от Айтос.

"Работя на казан почти цяла година, а не само 6 месеца. Храня 5 души с тази заплата и не мога да си позволя да нямам работа. Нашият казан е 500 литра и на година при нас идват да си варят ракия 200 души. Всеки втори в страната си вари ракия", каза Димитър Йорданов от село Трояново. Сред протестиращите бе и Христо Павлов, който върти казана в Карнобат. Той смята, че готвените промени ще смачкат тотално ракиджиите в цяла България.

"Държавата ни ограничава да работим само по 6 месеца в годината, но от банките не питат колко време работим. Ще последва това, че хората масово ще тръгната да варят по мазите си и ще си крият ракията и виното. Нека намерят незаконните казани, защо мачкат нас, които си плащаме всичко. Законът ще доведе до бум в сивата икономика - продаване на спирт и ментета. Сега хората идват, плащат си, варят си ракия и част от парите отива в държавната хазна", коментира Павлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай