Бум на сделките с чужденци за имоти в Истанбул и Анталия

Жилищата, закупени от руснаци в Турция, са се увеличили с 63,6% през първото тримесечие на годината

Бум на сделките с чужденци за имоти в Истанбул и Анталия | StandartNews.com

Продажбите на жилищни имоти в Турция нараснаха с 20,6% на годишна база през март, според данни, публикувани от Турския статистически институт (TÜİK) на 15 април.

Общо 134 170 имоти бяха продадени миналия месец, спрямо 111 241 през март 2021 г., посочва TÜİK в месечния си отчет, пише "Марица".

Продажбите на чуждестранни купувачи нараснаха с 31 процента, достигайки 5 567 бройки през март.

Продажбите на жилища на чужденци имат дял от 4,1% от всички продажби на жилища през март, според TÜİK.

Истанбул, най-големият град в Турция, имаше лъвския дял от продажбите на чуждестранни купувачи с 2245 бройки.

Средиземноморският курортен град Анталия следва с 1434 имота, а столицата Анкара е на трето място с 347.

Сред чуждестранните граждани иранците са закупили най-много къщи със 784 продажби. След тях са иракчани със 741 покупки и руснаци с 547.

През първото тримесечие на тази година в Турция са продадени 320 063 жилищни имота, което е с 21,7% повече в сравнение със същия период на 2021 г.

Продажбите на чужденци през първите три месеца са се увеличили с 45,1% на годишна база до 14 344 бройки.

Жилищата, закупени от руснаци в Турция, са се увеличили с 63,6% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2021 г. до 1535, докато броят на закупените жилища от украинци се е увеличил със 71,6% до 381.

Правителството планира промени в програмата за получаване на гражданство, като увеличи минималната сума, необходима за инвестиране в имоти от чуждестранни граждани, за да получат турско гражданство.

В момента чужденците трябва да закупят недвижими имоти на стойност най-малко $250 000, за да се възползват от програмата. Според проект, обявен от правителството в Анкара, минималното ниво на инвестициите ще бъде повишено до 400 000 долара или еквивалентна валута, съобщи телевизия CNN Тюрк тази седмица, но не се споменава от кога ще влезе в сила.

Кандидатите за гражданство трябва да запазят закупения недвижим имот минимум три години.

Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум отхвърли предположенията, че цените на жилищата се покачват заради продажбите на имоти на чужденци.

"Това не е вярно. Около 40 хил. чуждестранни граждани купуват жилища в Турция всяка година. Това е малка част от продажбите“, каза Курум в интервю за CNN Тюрк.

Турция печели около 7 милиарда долара годишно чрез продажби на имоти на чужденци от 2017 г.

С новата регулация турският пазар на луксозни имоти ще се съживи, каза Баки Будакоглу, ръководител на оценителна компания за недвижими имоти.

„След като започна войната между Русия и Украйна и бяха наложени санкции срещу Русия, знаем, че руските инвеститори са се насочили към Турция, за да получат гражданство. И добре известен факт е, че средната покупателна способност на руските инвеститори е по-висока от тази на инвеститорите от Близкия изток“, каза Будакоглу.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай