Сряда,

"Булгаргаз" готов да намали цената още

От: Редакция -
3081
"Булгаргаз" готов да намали цената още
A
A
A

Преди няколко дни ние внесохме предложение за цени на природния газ от февруари на регулирания пазар, които да са с 14% по-ниски от тези, които действат сега. Ако трябваше днес да внесем такова предложение то ние бихме предложили синьото гориво да се понижи със 17%.

Това заяви зп. директор на "Булгаргаз" Николай Павлов в предаването "Лице в лице' по бТВ.

Това, което се стовари върху "Булгаргаз" е шокиращо, коментира той по повод акцията на ДАНС и ГД Национална полиция в дружеството. Проверките всъщност текат от няколко седмици и ние отговаряме на всички въпроси, които ни поставят от другите институции, обясни Павлов.

Той посочи, че откакто през февруари 2015 г. дружеството се управлява от настоящото ръководство, неговите задължения са намалели от 325 млн. лв. до нула. По отношение на финансовия резултат също се наблюдава положително развитие - от загуба в размер на 4,3 млн. лв. за 2021 г. имаме рекордна печалба от над 99 млн. лв.

От едно съсипано дружество се превърнахме в лидер на пазара, каза още Павлов. Няма компания, на която да е отказано газоподаването. На фона на тази картина сините лампи на службите са пред офисите ни.

Вероятно има някакъв сигнал по който се работи, допълни Павлов по отношение на причината за проверките.

Павлов коментира и думите на енергийния министър Александър Николов в отговор на въпрос в рамките на парламентарния контрол относно точките за получаване на природния газ от Азербайджан. В петък в писмен отговор на питане от депутата Ивайло Мирчев Николов посочи, че "Булгаргаз" са имали възможност да получават газ от Азербайджан, но сключени в последствие анекси са възпрепятствали тази възможност.

От своя страна изпълнителният директор на газовото дружество заяви, че в договора не е предвидена друга възможност за доставка от освен интерконекторът, който все още не е изграден.

Още през 2017 г. когато бях енергиен министър в първото служебно правителство на президента Радев повдигах темата и поискахме да сменим ръководството от българска страна в смесената компания "Ай Си Джи Би" в която 50% дял има и гръцката страна. От представителите не южната ни съседка отказаха тази смяна, каза още Павлов. 

В момента действа временно споразумение с азербайджанската компания, което изтича на 30 юни и ако газовата връзка не е готова, ние няма да можем да получаваме газ, но ще трябва да го плащаме, обясни той.

Павлов коментора още, че газ от хранилището "Чирен" се доставя за клиентите на "Булгаргаз" по договори, като някои количества се реализират и на борсата. От своя страна "Булгаргаз" няма възможност да влияе на това как компаниите купили газ по този начин го реализират впоследствие и дали го изнасят. Той бе категоричен, че "Булгаргаз" не изнася синьо гориво за северната ни съседка.

 

Вижте всички актуални Новини


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички