"Булгартрансгаз" планира 30% газификация до 2020

"Булгартрансгаз" планира 30% газификация до 2020 | StandartNews.com

София. Битовото потребление на природен газ в България значително изостава от средното за Европа. По тази причина е разработен план за развитие на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз", който предвижда активни инвестиции. Целта е до 2020-а година да бъде достигната 30-процентна газификация.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране изслуша 10-годишния план, представена от "Булгартрансгаз". Това е първият подобен документ, подчертаха от дружеството, който дава яснота и прозрачност по дългосрочните намерения за развитието на преносната мрежа.

В плана се предвиждат ударни инвестиции в първите 5 години. До края на тази година ще бъдат завършени газопроводът "Добрич-Силистра" и интерколекторната връзка "Русе-Гюргево". В предпроектно проучване са вътрешните газопроводи до Пирдоп, до Свищов и от Симитли до Банско. Тяхното изграждане се плаща от следващата година, а за финансиране се кандидатства пред Международния фонд "Козлодуй". В плана се залага на добив основно от находищата в Галата и Калиакра, които действат и в момента, както и в Девенци, където съвсем скоро ще започне търговският добив.

В момента битовото потребление в България е едва 2,6%, докато в Европа то достига 30 на сто.

"Имаме очаквания за повишен добив на база на заявените планове на добивните предприятия", каза пред журналисти изпълнителният директор на дружеството Кирил Темелков. По думите му съществено значение за това има развитието на проучвателните дейности в Черно море.

"Нашите планове се съобразяват с местните характеристики на добив и потребление и с регионалното потребление на природен газ и източници на доставка", каза Темелков.

Експертът от Министерството на икономиката и енергетиката Елеонора Николова определи като оптимистична целта от 30% газификация в посочения план. Според нея най-вероятно тази цел ще бъде намалена на 16% заради много ниската изходна база - едва 2,6 % газификация на домакинствата.

"Като преносен оператор "Булгартрансгаз" не може да прогнозира и да влияе на цените на газа, ние можем само да осигурим възможност за диверсификация на доставките и за конкуренция на газовия пазар, което пък би довело до намаляване на цените", обясни Темелков.

Планира се и изграждане на реверсивен поток по съществуващата междусистемна връзка с Гърция, а връзката с Румъния трябва да заработи до месеци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай