"Булгартрансгаз" купува имоти от "Южен поток"

"Булгартрансгаз" купува имоти от "Южен поток" | StandartNews.com

"Булгартрансгаз" ще купи активи от българо-руската проектна компания "Южен поток България" на стойност над 13.2 млн. лева. Това става ясно от обществена поръчка за пряко договаряне между двете фирми за покупко-продажба на 28 поземлени имота и правата за строеж върху 5 от тях. Всички те ще бъдат използвани за изграждане на бъдещия газоразпределителен център "Балкан" край Варна, който вече беше включен сред енергийните приоритети и на ЕС.

"Южен поток България" продължава да съществува вече над 3 години, след като Русия едностранно спря проекта за изграждане на газопровод по дъното на Черно море през България, Сърбия и Унгария до Австрия. Българо-руската проекта компания не развива никаква дейност, а неотдавна акционерите в нея - БЕХ и "Газпром", взеха решение за разпродажба на активите й. Част от тях са и продаваните 28 имота, за които има издадени и Доклад за ОВОС, Подробен устройствен план, технически проекти, учредено право на строеж и др. Разрешителните са били издадени за изграждане на две компресорни станции и на приемен терминал за подводната тръба на газопровода в местността Паша дере.

Приходите от продажбата на тези 28 имота ще постъпят по сметките на българо-руската проектна компания и най-вероятно ще бъдат разделени поравно между БЕХ и "Газпром".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай