"Булгартрансгаз" е готова да придобие акции от Александруполис

Премиерът обсъди с енергийни компании интерконекторната връзка между България и Гърция

"Булгартрансгаз" е готова да придобие акции от Александруполис | StandartNews.com

Възможностите за енергийна свързаност между България и Гърция - интерконекторната връзка между двете страни и терминала за втечнен газ в Александруполис, обсъди българският премиер Бойко Борисов с представители на компании, работещи в сферата на природния газ в Гърция. Министър-председателят участва в Третата среща на високо равнище в Солун, посветена на европейската перспектива, свързаността, индустриалното развитие и сътрудничеството със Западните Балкани.

„Българското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки“, заяви министър-председателят Борисов и подчерта, че този проект ще осигури нови количества газ за снабдяване на пазарите в региона. Ключовият очакван източник на газ чрез този терминал е с произход от САЩ, Катар и други големи производители на втечнен природен газ като това ще доведе до допълнителни източници на природен газ за европейския газов хъб „Балкан“. Премиерът припомни и че изграждането на нов LNG терминал е класифицирано от Европейската комисия като проект от общ интерес.

На срещата участва и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов. Той изрази готовност „Булгартрансгаз“ да предприеме стъпки по придобиване на акции в проектната компания, която осигурява развитието на проекта за изграждане на новия LNG терминал в Александруполис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай