Вторник,

"Булгаргаз": Обект сме на безпрецедентна атака

От: Агенция Стандарт -
194
"Булгаргаз": Обект сме на безпрецедентна атака
A
A
A

През последните седмици „Булгаргаз” ЕАД е обект на безпрецедентна и непочиваща на факти атака и дезинформационна кампания. За последните 2 години сме прехвърлили почти 900 млн. лв. ползи от договорите си с доставчици. Нападките отдавна излязоха извън пределите на нормалната обществена дискусия и преминаха границата на некомпетентността до степен, в която създават съмнения за злонамереност и обслужване на икономически интереси извън тези на държавата, битовите потребители на природен газ и българската индустрия. Това се казва в позиция на държавната компания относно доставките и цената на природния газ.

В нея от компанията казват, че в условията на безпрецедентна енергийна криза в Европа, продиктувана от недостиг и рекордни цени на газа, през последните години „Булгаргаз“ ЕАД прехвърля на топлофикационните дружества, газоразпределителните предприятия и индустрията всички ползи от договорите си със своите доставчици, а именно: през 2020 г. 202 млн. лв., а през 2021 г. – приблизително 675 млн. лв., или общо за последните две години сумата достига близо 877 млн. лева.

Без усилията и работата на общественият доставчик „Булгаргаз“ ЕАД, е спорно дали този значителен финансов ресурс би достигнал, дори частично, до битовите потребители на природен газ и българската индустрия.

От „Булгаргаз” категорично отхвърлят обвиненията към дружеството като напълно голословни и неотговарящи на истината.

Категорично не отговарят на истината твърденията, че „Булгаргаз“ ЕАД изнася в Румъния евтиния газ от хранилището в Чирен, вместо да предоставя тези количества на регулирания пазар в България. В действителност 100% от количествата, съхранени от „Булгаргаз“ ЕАД в ПГХ „Чирен“ се предоставят на регулирания пазар за нуждите на крайните снабдители (газоразпределителните дружества) и на топлофикационните дружества, както и на български индустриални клиенти. Спекулации относно възможността да се променя графика на добива от ПГХ „Чирен“ не вземат предвид режима на работа на газохранилището и необходимостта от наличието на свободен капацитет за промени в добива, казват още от дружеството.

В позицията, подписана от Съвета на директорите, се обяснява подробно за продажбите на газ на регулиран пазар, на свободен пазар и на организирания борсов пазар.

Пазарът на природен газ в България има регулиран и либерализиран сегмент, отбелязват още от държавната компания. В писмото се припомня и за образуваното от ЕК дело срещу „Газпром“ през 2012 г., след което гигантът беше принуден да премахне т.нар. клаузи за „местоназначение“ на газа.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com