Събота,

Булгаргаз изби рибата, иска огромен ръст на цената на газа

От: Рачо Рачев -
3349
Булгаргаз изби рибата, иска огромен ръст на цената на газа
A
A
A

Държавният доставчик "Булгаргаз" предлага цената на природният газ от май да се увеличи с 38,6% спрямо сега действащата. Така 1 мегаватчас синьо гориво ще струва 157,73 лева. В момента газът се продава за 113,73 лева за мегаватчас.

Новата цена на газа ще стане факт едва след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Първо обаче ще бъде постановена цена на синьото гориво за април. Преди месец газовият доставчик предлагаше намаление на цената до 113,85 лева за мгвтч. След това обаче, цените на газът на световните пазари достигнаха до рекордно високи стойности.

Така е малка вероятността да бъде намалена цената на газа от април. Ако обаче това се случи, увеличението за май месец би било 38,5%. Окончателни предложения за новите цени, "Булгаргаз" ще внесе в КЕВР на 1 април и 1 май, съответно.

При покачване на природния газ с повече от 5% се очаква промяна и на цената на парното и топлата вода. Ако бъде въведено увеличение от над 35%, това би означавало ръст на отоплението с между 11 и 16 на сто.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com