Брокерите разтресоха пазара! С този съвет

Има и изненада с напливът към София

Брокерите разтресоха пазара! С този съвет | StandartNews.com

Едва ли за някого е изненада, че наемите в София пълзят нагоре. Това се отнася с особено голяма сила за престижните квартали и районите с метро, паркоместа и други екстри.

Трудно може да бъде уловен средният им размер, тъй като цифрите са в много широк диапазон. Според експерти обаче приблизителният общ скок е около 20%.

Наемите на двустайни апартаменти в София варират между 250 и над 500 евро, докато тристайните стават все по-скъпи – най-ниската сума е 350 евро, а таванът може да отиде и над 2 000 евро.

Собственици на гарсониери вече не ги отдават под наем за по-малко от 550-600 лв. месечно. Само допреди няколко месеца подобна сделка можеше да се сключи и за под 500 лв.

Най-скъп разбира се е наемът на жилище в идеалния център – „Иван Вазов“, „Стрелбище“, „Изток“ и южните квартали като „Борово“ и „Манастирски ливади“

В по-скромните жилищни комплекси като „Люлин“, „Обеля“ и „Надежда“, където и цената е по-ниска , може да се намери и нещо по-евтино. Истината е обаче, че собствениците на жилища в тези квартали злоупотребяват и надуват цените заради метрото и инфраструктурата.

В центъра на София наемът за тристаен имот с атрактивна локация и допълнителни екстри като паркомясто и ново обзавеждане обичайно надхвърля 1200 евро месечно. Цената скача с още 200 евро в случай, че жилището е прясно ремонтирано и е с качествени мебели и техника.

Брокерите издават, че заради скъпотията, драстично е намалял напливът към столицата на млади хора с ниски доходи. Това е породено от невъзможността да наемат евтино жилище.

Що се отнася до дилемата живот под наем или собствено жилище, то отговорът не е еднозначен. Разбира се това зависи от постоянния доход, както и времето, за което ви е нужен, тъй като може да е краткосрочно.

Едва ли би било подходящо да закупите апартамент и да го изплащате 30 години в случай, че нямате намерение да се устроите в големия град. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай