Брокери смразиха! Колко струват 50 000 евро в София

Какво може да се купи с тези пари

Брокери смразиха! Колко струват 50 000 евро в София | StandartNews.com

Драматични данни за цените на имотите у нас и по-специално д столицата изнесоха брокери и банкери.

През последните 10 години цените на имотите у нас са скочили с близо 80%, показват данните на Евростат. 

"Пазарът тази година започва спокойно и така ще продължи. Ще бъде балансиран пазар - без сътресения и рязко повишаване на цените на имотите. Те достигнаха своя пик и ще има незначителни промени в рамките на 5%, когато става дума за ново строителство. Наемите ще повишават цените си, тъй като не отговарят на цените на имотите", коментира в "България сутрин" Снежана Стойчева - мениджър на сайта за недвижими имоти Imoti.net.

Оказва се, че в някои райони цените са се повишили с 8-9%, но в други, като "Стрелбище" и "Кръстова вада", скокът в цените е цели 16-17%. В "Младост" 4 увеличението при двустайните апартаменти е 9%. 

Двустайните апартаменти продължават да бъдат най-търсени и при тях измененията в цените са по-големи. Преобладават хората, които купуват жилище за живеене. Желанието да живеем на по-широко, по-ново и в по-добър район движи пазара на недвижими имоти, подчерта Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

Проучване на  сред водещи брокери в страната показва, че за 50 хил. евро в София можеш да си позволиш единствено гараж в центъра или два гаража извън центъра. Дори за къща в околоностите на София не може да се говори за тази сума.

Около Бургас и Варна може се закупи къща за ремонт за сумата от 50 хил. евро. В Пловдив може да се закупи едностаен апартамент в покрайнините на града. 

Очакванията на експертите са цените на имотите да се повишат още след влизането на страната ни в Еврозоната. Ще трябва да се изравняват с цените на имотите в европейските градове, в най-голяма степен това се отнася за София, отбеляза Стойчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Веселин
преди 3 месеца

Авторите на статията подреждат читателите с невярно съдържание! Цените на имотите в България ще се изравнят с европейските, когато един час труд в България се заплаща колкото един час труд в държавата, взета за сравнение. В противен случай не е логично това да се случи. От цената на труда зависят до голяма степен и цените на суровините и материалите, не само на строежа и ремонтните дейности. За съжаление, има определена прослойка в България, която държи имотният пазар и има интерес от бързи печалби - било при покупко-продажбите, било при наемите. Тези хора плащат и за платените статии в медиите.

Откажи
RENI
преди 3 месеца

Ще трябвало да се изравняват цените за жилищата у нас с тези в Европа , аааа ??????? Kakwi gi goworite ???? А заплатите и пенсиите кога ще изравнявате .За това мисли ли някой .В Европа за 10 години може да се съберат пари за първоначалната вноска от мин. 25 % ( а някои могат и повече* , за да се направи Ипотека . А тук и 100 год да работиш - пак няма да успееш. Но виж да се краде и така да успееш --- става . Първенци сме

Откажи