Brexit във фокуса на борсовите играчи

Brexit във фокуса  на борсовите играчи | StandartNews.com

Пламен Готев, анализатор в ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

След две поредни седмици, оцветени в червено, колебанията на инвеститорите на световните капиталови пазари продължиха и през втората седмица на месец май. Резултатите на водещите пазари бяха смесени на фона на ръста на цената на петрола, някои разочароващи финансови отчети за изминалото тримесечие и публикуваните макроикономически показатели.

Зад Океана водещите борсови индекси S&P 500 и Nasdaq отстъпиха с по около половин процент, а Dow Jones Industrial Average изтри 1.2% от стойността си, въпреки по-добрите от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ през април в петък. Те нараснаха с 1.3%, като това е най-високият ръст на този показател за последната една година и дава сигнал за доброто състояние на американската икономика. Въпреки това обаче анализаторите не очакват повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв още на заседанието през юни. Междувременно наближава краят на публикуването на финансовите отчети на публичните компании в САЩ за първото тримесечие на 2016 година и като цяло резултатите са по-добри от занижените предварителни очаквания на анализаторите, но все пак отбелязват понижение от около 7-8% спрямо мината година.

В Европа пазарният сентимент бе малко по-добър и регионалният индекс Stoxx Europe 600 приключи седмицата с ръст от 0.9%. За това спомогна ръстът на брутния вътрешен продукт на Германия с 0.7% за периода януари-март 2016 година на тримесечна база, спрямо доста по-скромния ръст от 0.3% за предходния тримесечен период в края на миналата година. Икономическият растеж в Еврозоната за същия период донесе леко разочарование на инвеститорите след ръст от 0.5%, спрямо очаквани 0.6%.
Наближаващият референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз (т.нар. Brexit), който ще се проведе на 23-ти юни, излиза все по-напред във фокуса на борсовите играчи. През седмицата Международният валутен фонд и Централната банка на Великобритания отправиха предупреждения, че излизането от ЕС ще има значителни негативни последствия за икономиката на страната. С наближаването на ключовата дата спекулациите около изхода на референдума ще се засилват като заплахата от положителен отговор ще оказва натиск върху борсите в Европа и най-вече във Великобритания.

Петролът имаше добра седмица като за това спомогнаха новините, че Китай ще предприеме стъпки за засилване на икономиката си и най-вече на износа (а Китай е вторият по големина консуматор на петрол в света), пожарите в Канада, които засегнаха добивите на черното злато, както и прогнозите на ОПЕК, че свиването на производството в САЩ и намалените инвестиции в нови петролни проекти ще отслабят предлагането и съответно цените ще се повишат. В резултат фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха до 46 долара за барел, а сортът Брент достигна нива от 47 долара за барел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай