Бойкот Vs. промоции

Днес е денят срещу пазаруването, магазини отвръщат с огромни намаления

Бойкот Vs. промоции      | StandartNews.com

Днес е денят за бойкот на пазаруването и в много държави по света хората ще го отбележат, като не припарват до магазините и оставят портфейлите си добре затворени. В същото време много магазини обявяват деня за "Черен петък", като правят огромни намаления.

Традицията на Buy Nothing Day тръгва от 1992 г., когато канадският артист Тед Дейв се обявява против консюмеризма и тенденцията хората да купуват много повече от онова, което са способни да консумират, пише darikfinance.bg. Дейв решил, че ако веднъж годишно хората се въздържат от покупки, този бойкот ще посее посланието на протеста сред хората. Още тогава канадецът определил последния петък на ноември за деня, в който нищо не се купува. Времето е добре подбрано - точно между Деня на благодарността в САЩ и началото на голямото коледно пазаруване. Може би и затова идеята му набира все повече и повече симпатизанти, за да се превърне в традиция за 60 страни по света. За да им противодействат и да изкушат колебаещите се дали да участват в деня на бойкот, магазини по целия свят обявяват този ден за "Черен петък", в който важат огромни намаления на стоките.

В резултат в много страни още през нощта се оформят огромни опашки от чакащи днес да бъдат отворени магазините. Според редица анализатори бойкотът на пазаруването вреди на икономиката. Според други обаче дори и да се въздържат от покупки за един ден, потребителите няма да похарчат по-малко пари, а ще купят повече на следващия ден или ще се презапасят на предишния. Темата е особено болезнена за американците, за които пазаруването е част от националния им характер. Там важи правилото "Пазарувам, значи съществувам". Въпреки това в САЩ са едни от най-големите привърженици на мораториума върху харченето на пари. Поредният Buy Nothing Day е във време на криза, когато потреблението е единственият път за подпомагане на икономиката

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай