Борсата скочи с 44% за година

Златото се срина с 37% спрямо рекордното си ниво

Борсата скочи с 44% за година | StandartNews.com

София. Сериозен ръст отбелязаха акциите на фондовата борса през изтичащата 2013 г. При затваряне на вчерашната търговия основният индекс SOFIX на Българска фондова борса достигна 491,39 пункта, което е повишение с близо 44% спрямо същия ден на миналата година.

Само в рамките на вчерашния ден SOFIX се покачи с 1,23%. Широкият борсов индекс BG40 вчера нарасна с 1,92%, а за година скочи с близо 30%. Това е много добър резултат за капиталовия пазар в страната след спада на SOFIX с близо 2% през 2011 г. и последвалото повишение с 9,5% през 2012 г. За следващата 2014 г. брокерите очакват сериозният ръст на акциите на БФБ да продължи, но едва ли ще може да се достигнат рекордните повишения от настоящата година.

Ръст през изтичащата година беше отбелязан и на водещите фондови борси по света, което свидетелства за излизане на икономиките на страните от финансовата криза. Водещият германски индекс Dax вчера се повиши с 0,8% до нов връх от 9 567 пункта. А на Уол Стрийт индексът на сините чипове Dow Jones отново счупи рекорда си, като нарасна с 0,75% до 16 480 пункта. И докато инвестициите на фондовата борса през изминалата година се оказват доста успешни, не така стои въпросът с покупката на злато. Изминаващата 2013 г. ще се запомни с падане на цената на благородния метал. Вчера цената на златото удари 1213 долара за тройунция, което е с близо 37% под рекордното ниво от 1917 долара, което беше достигнато през август 2011 г.

Рекорди за депозитите

Депозитите на гражданите се увеличиха с 8,5%, или 1,6 млрд. лв. от началото на годината и в края на октомври достигат рекордните 36,5 млрд. лв., сочат данните на БНБ. За година ръстът е с 9,3%. Българинът традиционно избира националната валута за спестяванията си като през тази година влоговете в левове нарастват двойно в сравнение с тези в евро, казва Екатерина Кирилова, директор "Маркетинг и клиентски сегменти" в УниКредит Булбанк.

Въвеждането на данъка върху лихвите по срочните депозити на граждани от началото на 2013 г. увеличи интереса към разнообразните разплащателни и спестовни безсрочни сметки с атрактивни лихви. Това доведе до ръст от 36,5% на привлечения ресурс по тези сметки за година, посочва Екатерина Кирилова. Тя не очаква драстични промени в потребителското поведение на домакинствата през следващата 2014 г. Българинът ще продължи да се въздържа от необмислени и спонтанни покупки и ще продължи да спестява, заключава Кирилова.

Промоцията по двата кредита

"Експресо" и "Компакт" на Societe Generale Експресбанк се удължава до 31.01.2014 г. Клиенти могат за вземат кредит "Експресо" в рамките на един ден със срок на изплащане до 5 години и максимална стойност 10 000 лв. Те могат да се възползват и от промоционални, ниски лихви от 9,95% за кредити в лева. Кредит "Компакт" позволява на клиентите да обединят своите кредити не само от банки, но и от други институции - потребителски кредит, овърдрафт, стоков кредит, кредитни карти, лизинг и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай