Бони и Клайд в света на биткойните

Как двама влюбени успяха да извършат най-големия обир в историята на криптовалутите

Бони и Клайд в света на биткойните | StandartNews.com
  • Иля Лихтенщайн и Хедър Морган правят милиони по пътя си в тъмната мрежа

5 години след най-шумното престъпление в историята на света на криптовалутите, американските власти успяха да идентифицират извършителите. Оказа се, че млада брачна двойка е извършила кражбата на века. Той е инвеститор с добри връзки, тя е журналист в популярни американски издания. И двамата са икономисти с отлична репутация и собственици на печеливши компании. Живеят в Манхатън. В продължение на няколко години са в кръговете на нюйоркския финансов елит, правейки милиони долари по пътя си през тъмната мрежа. Въпреки това успехът на съпрузите, сякаш слязъл от страниците на шпионски роман, приспива бдителността им. Поради грешка, допусната по небрежност, двамата сега ги очакват десетилетия зад решетките, разказва "Lenta.ru".

  • Как двама влюбени успяха да извършат най-големия обир в историята на криптовалутите

На 8 февруари Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста на заподозрени в най-голямата кражба на криптовалута в историята. Престъплението е извършено през 2016 г., като е хакната хонконгската крипто борса Bitfinex. Откраднати са почти 120 хил. биткойни от сметките на клиенти. Тогава тази сума се равнява на около 65 млн. долара, а в средата на февруари 2022 г. заради бързия ръст на биткойна, възлиза на 5,3 милиарда. Обвиняемите са представители на американския технологичен елит - Иля Лихтенщайн и Хедър Морган. Федералните власти нарекоха скандалната двойка "Бони и Клайд от света на криптовалутите". Двамата са обвинени в заговор за пране на криптовалута, както и в заговор за нанасяне на вреда на САЩ. Грозят ги до 25 години затвор. Специалните агенти са конфискували 94 636 монети от 119 754 биткойни. От  Министерството на правосъдието подчертават, че за първи път в историята на ведомството им се налага да конфискуват толкова голяма сума.

"Крокодилите от Уолстрийт"

Новината за ареста на Лихтенщайн и Морган е голяма изненада за техните познати и партньори - външно животът на двойката не се различава от този на други успешни млади американци. Всеки има собствен бизнес,  двамата са смятани за експерти в инвестициите и криптовалутите и работят усилено, за да спечелят репутация и да се утвърдят в кръговете на ИТ елита на Силиконовата долина и Ню Йорк.

34-годишният Иля Лихтенщайн е роден в Русия и е с двойно гражданство. На 6-годишна възраст той се мести със семейството си в Чикаго, а след това постъпва в университета в Илинойс, според страницата му в LinkedIn. Иля нарича себе си технологичен предприемач, програмист и инвеститор. Има няколко неуспешни опита да създаде собствен бизнес. През 2011 г. заедно с бизнесмена Скот Миликен Лихтенщайн основа MixRank, която доставя софтуер на маркетинг компании. При създаването на този стартъп Иля успява да привлече финансовата подкрепа на милиардер, собственик на известния баскетболен клуб Далас Маверикс и веригата киносалони Mark Cuban. Бизнесът му потръгва.

Лихтенщайн е убеден, че само инвестициите за рисков капитал могат да "доведат до върха" и инвестира в стартъпи. "Количеството пари, което печелите, няма нищо общо с това колко упорито работите... Това, което пазарът всъщност възнаграждава, е РИСКЪТ", гласи една от публикациите му в социалните мрежи.

Приятелката на Иля - 31-годишната Хедър Морган, е доста по-забавна личност. В социалните медии Морган нарича себе си "сериен предприемач, плодовит автор, нахален комик-рапър и инвеститор" и "крокодил от Уолстрийт". Според нейния профил в LinkedIn, Хедър е получила бакалавърска степен по икономика и международни отношения от Калифорнийския университет и магистърска степен по международно икономическо развитие от Американския университет в Кайро.

Завръщайки се в Калифорния през 2013 г., Морган започва работа в компанията за разработка на мобилни игри на арабски език Tamatem и през същата година стартира своята консултантска компания SalesFolk, специализирана в копирайтинг и помага на компаниите да пишат писма за продажба до потенциални клиенти. Морган публикува в уважавани издания като Forbes и Inc. Статиите са на различни теми - от готвене и музика до разликата в заплащането на половете. През 2019 г. Хедър дори изнася лекция в Ню Йорк за социалното инженерство и говори за това как да го използвате, за да манипулирате хората за целите си. Тя прави впечатление на умен бизнесмен, уверена млада жена, професионалист, готова да търси възможности и да ги създава.

Хедър и Иля се срещат в Сан Франциско през 2014 г., когато Иля става консултант на Heather's SalesFolk. През 2017 г. двойката вече е наела апартамент за около милион долара в луксозна кооперация в Манхатън, а през 2019 г. Лихтенщайн предлага брак на Морган, като намира необичаен начин, за да впечатли ексцентричната Хедър - купува рекламно пространство в Ню Йорк, за да постави нейни изображения. Снимката на Хедър дори е на билборд на Таймс Скуеър.

Без допълнителен шум

На 2 август 2016 г. хонконгската крипто борса Bitfinex преустановява дейността си поради хакерска атака: почти 120 000 биткойни са изтеглени от клиентски акаунти. В същия ден стойността на най-голямата криптовалута в света се срива с 23%. 5 г. по-късно ФБР и Службата за вътрешни приходи на САЩ в съвместно разследване установяват, че системата за сигурност Bitfinex е хакната от Иля Лихтенщайн и Хедър Морган.

Двойката прави около 2000 незаконни транзакции, след което дигитални монети на стойност 65 милиона долара се озовават в електронния портфейл на Лихтенщайн. През следващите години измамниците успяват да изперет около 25 000 биткойни, използвайки други борси и онлайн услуги в тъмната мрежа. Част от тези средства се озовават в банковите сметки на Лихтенщайн и Морган - останалите 94 хиляди монети остават в електронния портфейл, използван при хакването на борсата.

Според американската прокуратура Иля и Хедър са открили няколко сметки под измислени имена и са превеждали средства на малки суми, за да не предизвикват подозрение от защитната система. След като средствата са откраднати, двойката ги изтеглила чрез много различни крипто борси, а след това ги изпрала, като ги поставила в корпоративни сметки на техните компании - преди всичко на SalesFolk.

Въпреки изключителната предпазливост на престъпниците, тяхната дейност привлича вниманието на крипто борсите. На един от сайтовете двойката използва измислени имена, за да създаде седем акаунта, но системата не успява да провери самоличността и ги замразява - в резултат на това над 186 000 долара откраднати пари "засядат" в сметките. В същото време Лихтенщайн и Морган многократно публично критикуват криптовалутата и блокчейн технологията. В публикация в блога от 2014 г. Хедър пише, че в учебниците по икономика биткойн "ще се превърне в класически балон", който скоро ще се спука. Лихтенщайн пък е възмутен от ръководство за начинаещи за крипто индустрията на New York Magazine - статията почти нищо не казвала за защитата на паролите за крипто портфейли. Собствените пароли на Лихтенщайн също се оказва, че не са достатъчно защитени. Правителството на САЩ успява да дешифрира файл от облачно хранилище, съдържащ списък от 2000 крипто адреса заедно с техните частни ключове. Министерството на правосъдието заявява, че почти всички тези адреси са били замесени в хакването на Bitfinex, а получените пари са били изтеглени чрез компания, собственост на Морган. "След като съдът разрешава претърсване на онлайн акаунти, контролирани от Лихтенщайн и Морган, специални агенти получават достъп до файловете в онлайн акаунта, контролиран от Лихтенщайн. Тези файлове съдържат секретните ключове, необходими за достъп до дигиталния портфейл, който е получил средствата, откраднати от Bitfinex, позволявайки на специални агенти законно да конфискуват и върнат повече от 94 000 биткойни.

Откритите биткойни по време на ареста са оценени на повече от 3,6 милиарда долара", се казва в изявление на Министерството на правосъдието.

Докато претърсват апартамента на измамниците в Ню Йорк на 5 януари, следователите откриват 40 000 долара в брой, повече от 50 електронни устройства (почти всички защитени с пароли), чанта с надпис "телефон за еднократна употреба". Прокурорите казват още, че през 2019 г. Лихтенщайн и Морган са прекарали един месец в Украйна, където са се подготвили за живота в Русия - Хедър учи руски език.

Играта приключи

След ареста в Ню Йорк на 8 февруари съдът решава да освободи заподозрените под гаранция: Лихтенщайн е осъден да плати 5 млн. долара, а Морган - 3 млн. На следващия ден обаче съдията получава спешно искане от правителството да затвори двойката в очакване на процеса, което е уважено. Според властите двойката има няколко крипто адреса, до които специалните агенти не са имали достъп. Остават им около 7506 биткойна, така че Иля и Хедър разполагат с няколкостотин милиона долара, които могат да бъдат използвани за бягство и покупка на недвижими имоти в чужбина. На 14 февруари съдът на окръг Колумбия все пак освобождава Хедър под гаранция от 3 млн. долара заради скорошна операция - на момичето е отстранен тумор на гърдата. Тя е поставена под домашен арест с GPS проследяваща гривна на крака. Забранено и е да използва компютър и да извършва транзакции с криптовалута. Любовникът й все още е в затвора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай