Събота,

БНБ с тревожна прогноза за инфлацията. Какво следва

От: Агенция Стандарт -
7488
БНБ с тревожна прогноза за инфлацията. Какво следва
A
A
A

БНБ очаква инфлацията да продължи да се ускорява до края на полугодието. Това става ясно от икономическия преглед на Централната банка, предаде БНР.

Редица проинфлационни фактори ще тежат върху икономиката през първото полугодие, изчисляват експертите от БНБ. Един от факторите е свързан с мораториума върху цените на енергоносителите за битовите потребители, който изтича в края на март.

Върху потребителската кошница тежат цените на редица хранителни продукти, особено плодовете и зеленчуците, както и на услугите.

Покачващата се инфлация най-вероятно ще доведе до затягане на паричната политика в световен мащаб, коментират от банката. Според експертите това би довело до оскъпяване на доходността по държавните облигации на страните от еврозоната, което ще рефлектира и върху българските държавни ценни книжа.

От БНБ посочват, че анализът е направен на база на януарски данни, а предвид динамиката на събитията прогнозата е краткосрочна – само за първото полугодие. В нея се посочват рискове като международната конюнктура, но тъй като данните са от януари, негативните икономически последици от войната в Украйна не са включени в анализа.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com