Българска компания с проект за извличане на газ от РДФ и биомаса

В края на миналата година е постъпило инвестицонно намерение на българска компания, която е сключила договор за наемане на водогреен котел, собственост на Топлофикация Враца

Българска компания с проект за извличане на газ от  РДФ и биомаса | StandartNews.com

В края на миналата година е постъпило инвестицонно намерение на българска компания, която е сключила договор за наемане на водогреен котел, собственост на Топлофикация Враца. От фирмата „Валтер къмпани“ ЕООД планират да превърнат съоръжението в инсталация, която да преобразува твърди вещества в пиролизен газ и от полученото да се произвежда енергия.

Според описаното в инвестиционното намеререние след реконструкцията инсталацията трябва чрез газификация на РДФ и биомаса да произвежда енергия. От фирмата предоставиха повече информация относно двата продукта, които ще използват. РДФ е модифицирано гориво, което се получава след сепариране и обработка на отпадъци, а биомасата представлява отпадни продукти от растителни материали, които са изцяло екологични и след преработката им не се отделят никакви вредни вещества.

Реализирането на проекта трябва да се усети от гражданите на Враца, тъй като ще спомогне за намаляване на количеството на отпадъците на Общината.

Проектът е нов за България и ще бъде едно интересно партньорство. Двете дружества са сключили договор, чрез който цялата произведена енергия от инсталацията ще бъде продавана на Топлофикация Враца.

Свързахме се с представител на Топлофикация Враца, който ни разясни, че доколкото са запознати с технологията, която ще бъде използвана, е изключително ефективна и от Дружеството са доволни, че благодарение на този проект ще успеят до известна степен да намалят силната си зависимост от волатилността на цените на природния газ, които в момента вървят нагоре, а това чувствително оскъпява производствената им дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай