Българите в чужбина обърнаха един пазар у нас с краката нагоре

Промениха цените на имотите у нас

Българите в чужбина обърнаха един пазар у нас с краката нагоре | StandartNews.com

Българите в чужбина обърнаха един пазар у нас с краката нагоре. Живеещи в чужбина нашенци масово купуват имоти у нас за бъдещи нужди. 

"Купуват си имоти у нас от много дълги години. Пазарът в България се движи на вълни. Независимо от скока на цените, имотите в България продължават да бъдат едни от най-евтините в Европа. На българите това им е родината и това е нормален процес - да инвестират в собствената си държава. Ясно е, че парите, които са изкарали навън, имат друга стойност у нас и за тях това е по-допустимо", обясни заместник-председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Ирена Перфанова пред България он ер.  Някои от сънародниците ни ги купуват, за да живеят в тях като се завърнат у нас. Трети купуват имоти за своите деца, а четвърти - с чисто инвестиционна цел и "слагат ключа" на жилището.

"В България стандартът за ново строителство е жилищата да се продават на шпакловка и замазка. Клиентите ги купуват в този вид. Дали те ще се ангажират да ги завършат, това зависи от всеки един купувач. Струват доста пари довършителните дейности", каза още Перфанова. По думите ѝ е много хубаво да привличаме чуждестранните инвестиции в България и трябва да приветстваме сънародниците ни, които искат да инвестират парите си в имоти у нас.

"Не смятам, че те са толкова голямо количество, че биха променили цените на пазара на недвижими имоти. По-скоро високите цени са заради ограниченото предлагане, а хората не намират правилния момент и логика да си препродадат жилищата. Какво ще правят с тези средства? Лихвените проценти по депозитите в банките са изключително ниски и хората са предпазливи", посочи Перфанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай