Българи пазаруват в Одрин като в кварталната бакалия

Често се затрудняват да пренесат покупките, пишат турски медии

Българи пазаруват в Одрин като в кварталната бакалия | StandartNews.com

Премахването на изискването за PCR тест, прилагано при обратните пътувания от Турция до България, се превърна в спасителен пояс за градските търговци в Одрин.  Българските туристи, които се стичат традиционно в Одрин в петък, събота и неделя, пълнят чанти и багажници, на изключително изгодни цени. 

Турските медии с нескрита завист отразяват, че българите, които пазаруват в района, често се затруднявали да пренасят закупеното.  "Българите, които задоволяват повечето от нуждите си от Турция, от храна, дрехи, домакински стоки до почистващи препарати, сега започнаха да купуват дори хляб и вода от Одрин", отрази Анадолската агенция. Поради множеството туристи през уикенда, няма място на паркингите. Пазарите и търговските центрове са препълнени, пише "Марица".

Българите превзеха Одрин, купуват дори хляб и вода СНИМКИНовиниИнформация

Този месец ДДС на хранителните стоки беше намалено от 8 на 1 на сто, и цените, макар и незначително, се понижиха.

Заради инфлащията в страната цените са често доста по-ниски от тези в България.

Сиренето се продава средно по 60 лири, което е 7.50 лв за килограм. Литър олио е  37 т.лири (4.70 лв), килограм захар е 10.60 т.лири (1.40 лв), 1 кг. ябълки са 12 т.лири (1.50 лв). Цената на един хляб започва от 3.50 т.лири, което е 0.45 лв.

Кисело мляко в Турция се продава в големи разфасофки, като 1 кг. е около 13 т.лири, което е 1.64 лв.

Днес по курса на БНБ лев се разменя за 8.21 т.лири, а една лира е 12 ст.

Юсуф Мюмин, който дойде от България да пазарува, каза: "Купихме всичко от Одрин. Купуваме всичко от храна до дрехи. Идваме всяка седмица. Дойдохме с кола, ще напълним багажника и ще се върнем обратно."

Нурдан Чатова каза: „Купихме агнешко, купихме телешко. Взехме си олиото и всичко. Често идваме. Пазаруваме и си отиваме. Взехме хляб, вода, перилни препарати и тръгваме“.

Йълмаз Халук каза: "Идваме от България в Одрин за пазаруване. Купуваме храна, зеленчуци, домати, праз и марули, както и обувки, чанти и др."

Продавачка на петъчния пазар Улус, Алона Созонова каза: "Бизнесът ни беше много зле за около 2 седмици. Тъй като България ограничи достъпа до Турция. Тогава не можахме да направим много продажби. След премахването на изискването за PCR тест в България, нашият бизнес се съживи. Ние разчитаме изцяло на български клиенти, защото турците нямат пари."

Шенол, който е търговец от Одрин, каза: „Нашият бизнес процъфтява. Откакто българите започнаха да пристигат, продажбите ни се увеличиха драстично. Обикновено предпочитат уикенда. „Тогава има твърде много туристически автобуси. Те пазаруват много. Това е нашият спасителен пояс, на фона на икономическата криза която ни сполетя в последната година“, каза той.

Българите превзеха Одрин, купуват дори хляб и вода СНИМКИНовиниИнформация

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай