Българи избраха Изтока за почивка през празниците

Над 20 чартъра има от София и Варна за чужбина

Българи избраха Изтока за почивка през празниците | StandartNews.com

Значителен ръст на българските туристи зад граница през коледните и новогодишни празници в сравнение с миналата година отчитат туроператорите. Над 5000 души са по чартърни и самолетни програми в чужбина, а по автобусни екскурзии са още толкова, съобщават от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ).

Във вътрешността на страната ще има около 560 000 пътувания, показват данните на Института за анализи и оценки в туризма, пише TravelNews.

Над 20 чартъра има от София и Варна за чужбина, като най-много са за Египет и Турция, казва Павлина Илиева, председател на ОБТ и управител на туроператора „Аполо“. Останалите дестинации с директни полети са Йордания, Тунис, Албания, Малдиви, Доминиканската република, Шри Ланка, Занзибар и Лапландия. По редовни самолетни линии най-много българи ще има в Дубай (ОАЕ), Тайланд, Мексико, Рим (Италия), Прага (Чехия).

„Тази година положението е по-добре в сравнение с 2020 г., когато дейността ни беше забранена“, коментира тя. Въпреки това пътуванията са далеч по-малко преди пандемията през 2019 г. За съжаление Европа остава втора година затворена за Коледа и Нова година с много рестрикции и със забрани за неваксинираните, обясни Илиева. Почти всички страни вече искат PCR тест и за ваксинираните туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай