Black Sea Gold стана на 90 години

Историята на винарската изба Black Sea Gold в Поморие започва през далечната 1932 г

Black Sea Gold стана на 90 години | StandartNews.com

Историята на винарската изба Black Sea Gold в Поморие започва през далечната 1932 г. Но районът е прочут със своите вина още от древни времена, а винопроизводството винаги е било част от бита на хората, които са живели по тези места.

Тази традиция продължава до ден днешен! Не са много фирмите в България, които могат да се похвалят с толкова дълъг живот. Със завидна устойчивост, която им помага да оцелеят при всички предизвикателства на историята. Да запазят в продължение на десетилетия любимите марки на поколения българи. Като например емблематичната ракия "Бургас 63", която тази година също празнува 25 години, както и "Поморийска гроздова" и "Бургаска мускатова" - брандове на близо 40 години. И в същото време постоянно да радва своите клиенти с нови вина от най-висок клас.

За миналото и бъдещето на компанията в навечерието на нейната 90-годишнина разказват двамата изпълнителни директори - Йордан Чорбаджийски и Христо Янков.

 

  • Христо Янков: "Бургас 63" е световно призната българска ракия, брендитата ни са конкурентни на френските коняци
  • Еликсирите ни са носители на над 250 награди от най-престижните международни конкурси, казва Йордан Чорбаджийски

 

Йордан Чорбаджийски е изпълнителен директор и член на УС на Black Sea Gold Pomorie, като преди това е заемал и други ръководни позиции в избата. Носител на наградата в категория "Търговия и услуги" от конкурса "Мистър и Мисис Икономика" 2019 г. Той е и председател на УС на Националната лозаро-винарска камара и зам.-председател на Националния съвет по храните. Роден е на 07.08.1982 г. в София. Завършил е Финанси и Икономика на търговията в Стопанска академия "Димитър А.Ценов" - Свищов.

 

 

 

 

Христо Янков е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Black Sea Gold Pomorie. Преди това е бил директор "Производство" и ръководител направление "Първично винопроизводство.  Роден на 11.04.1971 г. в гр. Айтос. Завършил ВИХВП - Пловдив, Технология на виното и високоалкохолните напитки.

 

 

 

- Разкажете повече за историята на Black Sea Gold. Какви са били последните 90 години за винарната?

- Христо Янков: Основна причина за дългата история на "Златото" е уникалният тероар в района на Поморие. От вeкове той е прочут със забележителни винени традиции и богата история. Вино се е произвеждалo по Южното Черноморие още от времената на траките. В древността поморийските вина са се пили на царските трапези в Древна Троя, а през средните векове те са се прославили във Венеция и Генуа. Винопроизводството винаги е било част от бита и живота на хората, населявали нашите географски ширини. Това не е случайно. Поморие получава най-много слънчеви дни от цялото Българско Черноморие. А в комбинация със солените минерално-песъчливи почви, се получават отлични условия за добиване на висококачествено грозде.

- Йордан Чорбаджийски: За 90 години поморийската изба е минала през три различни обществени строя - монархия, планова икономика и пазарна икономика. Не са много дружествата в България, които са създадени толкова отдавана и преминали през предизвикателствата на времето. Традицията на винопроизводство е запазена и е провокирала създаването на първата съвременна изба в Поморие през 1932 г., на която наследник е Black Sea Gold. Между 44-а и 90-а година на 20-ти век сме били сред най-големите износители на вина и бренди за Източна Европа. Бурно е развитието на винарата и през последните 30 години, а сериозен разцвет получава предприятието след приватизацията му от "Феста Холдинг". Последните години направихме сериозни инвестиции в производствената база и в лозята, за да отговаряме на най-високите стандарти и да увеличим капацитета на производство.

- Каква е тайната да сте на пазара вече толкова години?

- Йордан Чорбаджийски: Тайната на успеха изобщо не е тайна: звучи банално, но трудът и постоянството са в основата да бъдем толкова години сред лидерите в бранша. Другият фактор е гъвкавост и адаптация към търсенето на потребителите. Пазарът на вина и спиртни напитки е изключително динамичен. Българинът изгражда все по-висока винена култура и ние като производител не можем да си позволим да разочароваме потребителите. Стремим се да създаваме напитки с изключително добър баланс между цена и качество, който да отговаря на високите критерии на Негово величество  потребителя!

- Христо Янков: Аз като технолог бих добавил, че за успеха са нужни постоянната самокритичност, която екипът проявява в процеса на създаването на всяка напитка. Създаваме новите вина и високоалкохолни напитки - постоянен стремеж да сме по-добри от предходната година.

- Кои са топ-брандовете на Black Sea Gold? Как успявате да задържите интереса на потребителите?

- Йордан Чорбаджийски: Сред безспорните бестселъри са "Бургас 63", "Бургаска мускатова" и "Поморийска гроздова". Вероятно голяма част от потребителите не знаят, че емблематичната ракия "Бургас 63" тази година също празнува - става на 25 години. А "Поморийска гроздова" и "Бургаска мускатова" са брандове на близо 40 години. Популярните винени брандове в нашето портфолио са сериите вина "Пентаграм", Salty Hills" и "FIND ME". Последният е най-новото попълнение във виненият ни каталог. Напитките носят характера на Поморийския тероар. Отличават се със свежест и минералност. Вината ни са носители на над 250 награди от най-престижните международни конкурси в света.

- Христо Янков: Ключът към високото качество е безкомпромисната грижа, която полагаме за отглеждането на лозята, от които правим вината и високоалкохолните напитки. Гроздето се бере в ранните часове на деня и се транспортира в хладилни камиони, за да запази своята свежест. Гроздовете и зърната се сортират ръчно на площадката на "микровинарството". Технология, в която всеки един процес се извършва ръчно. Този подход ни дава възможност за контрол над всеки детайл в процеса на производство.

- Какво направи "Бургас 63" толкова обичан от потребителите продукт? Какви са особеностите в технологията?

- Христо Янков: За производство се ползват само подбрани цели зърна грозде, които се превръщат във вино, съчетаващо свежест и богата палитра от нюанси. Дестилира се незабавно, за да се улови и концентрира нежният мускатов аромат. "Бургас 63" очарова с прям мускатов вкус. Качеството е безкомпромисно, а количеството ограничено и се изчерпва доста преди новата реколта. За "Бургас 63 Барел" се подбират най-добрите партиди от "Бургас 63" и отлежават в дъбови бъчви. Ракиите ни жънат голям успех в конкурсите за високоалкохолни напитки. Това е истинска гордост за нас, защото там се дегустират от селектирано жури от специалисти, а голяма част са от държави, където ракията не е национална напитка. Множеството големи отличия правят "Бургас 63" световно призната българска ракия! Брендитата, които произвеждаме, са също много високо оценени по света. Резултатите им в конкурсите показват, че те са напълно сравними и конкурентни на френските коняци.

- Как ще отбележите 90-годишнината на Black Sea Gold?

- Йордан Чорбаджийски: За да отбележим рождения ден, създадохме специална лимитирана серия, която съвсем скоро ще бъде на пазара.

За създаването на това уникално вино са подбрани най-добрите партиди от три различни реколти от сортовете Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран. За него използвахме вина от 9 бъчви - точно колкото десетилетия празнуваме тази година! Блендът е върхът на всички червени вина на Black Sea Gold. Виното е с колекционна стойност и сериозен потенциал за отлежаване. Бяхме безкомпромисни в процеса на производство! Вярвам, че то ще се хареса на потребителите.

- Как се отрази кризата от пандемията и последвалата криза от войната в Украйна на Black Sea Gold?

- Йордан Чорбаджийски: За съжаление последните три години влизаме от криза в криза... Като при всички производители, така и при нас първоначалният шок беше голям. Никой не знаеше как да реагира, заведенията и хотелите затвориха, потребителите също се затвориха по домовете си. Това беше много голям удар върху целия сектор. Продажбите спаднаха с 20%, последва затваряне, отваряне, затваряне... всички помним прекрасно динамиката. При всяко затваряне напитките от високия ценови клас търпяха спадове, при отварянето имаше възстановяване на продажбите. Потребителите  промениха поведението си, ориентираха се към консумация у дома на вина в нисък и среден ценови клас, разфасовките бег-ин-бокс бяха предпочитани заради тяхната практичност на количество и съхранение. Всички производители трябваше бързо да се адаптираме, да мислим трезво и рационално, за да се справим със ситуацията.

- Христо Янков: От гледна точка на производството в началото на пандемията и ние се притеснявахме дали бутилираните напитки ще излязат на пазара и дали няма да се получи залежаване на продуктите в склада. За щастие пандемията отмина и пазарът се нормализира. След нея обаче започна кризата на доставки на бутилки, етикети, тапи. Цените се повишиха многократно. Повишиха се и цените на енергоносителите и всички в бранша трябваше да помислим как да станем по-енергийно ефективни. Беше необходимо да преосмислим източниците, които ползваме в процеса на производство и да преструктурираме процеса по такъв начин, че повишените разходи да се отразят минимално на цените за крайния потребител.

- Какво сте планирали за следващите 90 години?

- Йордан Чорбаджийски: Ще продължим да развиваме портфолиото си, съобразявайки се с търсенето на потребителя. Ще продължим да поддържаме високото качество на напитките. Полагаме усилия за постоянното модернизиране на производствената база. Надявам се, че тези 90 години са само началото!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай