Четвъртък,

Бизнесът: Парите за подкрепа закъсняват

От: Стандарт -
Бизнесът: Парите за подкрепа закъсняват
A
A
A

Правителството е закъсняло със социално-икономическите мерки във връзка с кризата с COVID-19. Това заявиха в студиото на „Здравей, България"  на Нова тв представители на бизнеса и синдикатите. 

„Няма да има пари за всички от държавната помощ, но въпросът е средствата да бъдат разпределени справедливо и да получат по-сериозна подкрепа тези, които са пострадали повече и имат по-добра перспектива за развитие”, заяви председателят на АИКБ и член на АОБР Васил Велев. 

„Важно е парите да бъдат получени навреме, защото до момента от всички обявени милиони и милиарди бизнесът е получил 51 млн. от мярката от 3 000 до 10 000 лв. за микро и малки предприятия. От 200 млн. – 51 са стигнали до бизнеса до момента. Това е изключително малко на фона на обявените милиарди за подкрепа”, каза още председателят на АИКБ. По думите му, до това се е случило заради взети грешни решения в миналото.

„Има закъснение както на икономическите, така и на социалните мерки. Именно това изкара и хората на улицата”, смята националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов.

Вчера от икономическото министерство обещаха още помощ за малкия и среден бизнес за възстановяване от кризата с COVID-19. Става дума за обща сума от 562 милиона лева. Предстои да се уточнят изискванията към кандидатите, а парите ще дойдат по две основни направления.

„Доволни сме от бързата реакция на министъра, който веднага след отпускане на средства ни покани на среща, за да обсъдим как да бъдат разпределени”, каза Атанасов.

Според него, ако се е действало така и преди време, усещането у хората е щяло да бъде друго. 

Васил Велев е категоричен, че процедурата за кандидатстване за финансова помощ трябва да бъде максимално облекчена. „Важно е подкрепата да стигне навреме до тези, които имат нужда от нея”, каза още председателят на АИКБ .

„Стремежът ни е помощта да достигне до максимален брой пострадали компании. Затова предлагаме и още един критерии като таван на помощта, а именно - половината от спада, който са реализирали спрямо миналата година, защото иначе може някой с помощта да излезе на печалба, а друг да не получи необходимото", посочи той.

По думите му при всички случаи настоящата криза ще бъде по-тежка от тази през 2008 г., но загубата на работни места ще е по-малка поради взетите икономически мерки.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички