Събота,

Бизнесът не приема механизма за компенсация на промишления ток

От: Агенция Стандарт -
129
Бизнесът не приема механизма за компенсация на промишления ток
A
A
A

Бизнесът не приема представения механизъм за компенсация на скъпия промишлен ток заради определения праг на подкрепата в размер не по-голям от 30% от пазарната цена. Това, според сметките на работодателите, означава подкрепа не повече от 140 лв. на мегават час, което е крайно недостатъчно, смятат от Българската стопанска камара, предава БНР.

С обявения механизъм за подкрепа от министъра на енергетиката Александър Николов, бизнесът не получава това, което ще му помогне да посрещне ценовия удар от продължаващото поскъпване на електроенергията на борсата.

Ограничението, размерът на компенсацията да не надхвърля 30% от пазарната цена, обрича българската икономика, казва Добри Митев, председател на Стопанската камара:

„И не трябва тази цена да я калкулират в стойността на стоките и услугите, които предоставят на всеки български гражданин. Ние очакваме месец декември средномесечната стойност на електрическата енергия да бъде над 470 лв. на мегаватчас, което означава, че потребителите няма да получат повече от 140 лв. като компенсация при този вариант, който правителството предлага“.

Ако избраният подход за компенсация остане, бизнесът прогнозира фалити на компании и по-голяма инфлация.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com