Четвъртък,

Бизнесът иска сигурност с тока

От: СТАНДАРТ -
A
A
A
  • Цените на електроенергията достигнаха рекорд през уикенда
  • Компаниите готови да извадят хората си на улицата

 

Рекордни цени на тока пред уикенда предизвикаха възмущението на бизнеса. В германия цената е била под 2 евро, а у нас – 63.  Това заяви собственикът на предприятие в Стара Загора Славин Янакиев.

„От началото на годината средната цена на тока до този момент е 52 евро за мегават час. За сравнение в Германия за този период цената беше 32 евро, а във Франция – 35. Този уикенд, когато в Германия цената беше под 2 евро, а във Франция – около 14, в България беше 63 евро. Това са несравнимо високи цени. Имаше моменти, в които цената ни стигна130 евро. За съжаление, това не се единични случаи на такива високи пикове”, коментира Славин Янакиев. 63 евро за киловатчас струваше токът у нас срещу евро и половина в Германия. Сравнението направи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„Умишлено или не, тези високи цени, тази несигурност и непрогнозируемост убиват останалата индустрия в страната. Не става дума дали са малки семейни фирми или големи производствени фабрики, като нашата”, обясни Янакиев.

„Има и сделки над 300 лв., които са над 150 евро. Пиковете са много. Нашите изчисления показват, че цена над 40 евро за мегаватчас ни кара да работим на минус. Ние вече втори месец работим на загуба. За това, че средната цена е 2 евро. Тя се формира на база различни цени, които в много случаи скачат над 130 евро. И ние сме длъжни да ги купуваме, защото нашият производствен процес е такъв, че не можем да избираме в кой час да работим и кой не. Ние сме длъжни да го купуваме. В същото време понасяме загуби и търпението ни се изчерпа. Нашите хора напускат фирмите, напускат страната. Те искат възнаграждения като в Западна Европа. Ние също искаме да им плащаме тези възнаграждения. А цената на основна суровина, каквато е електроенергията, е два пъти по-скъпа отколкото в Германия. В някои случаи е 30 пъти по-скъпа”, разкри той.

„Ние се превърнахме в едни брокери на тази независима българска енергийна борса, в която цените скачат със стотици проценти, неясно защо за нас. Не подлежи на никаква здрава логика цената на електроенергията ни да бъде по-висока, отколкото в Западна Европа. Ние нямаме по какъв начин да въздействаме, освен, вместо да се занимаваме с това, което можем да произвеждаме, да изкараме хората на улицата да протестираме, за да може да се обърне внимание, че ние се чувстваме окрадени и ограбени. За да може този пазар на т.н. свободна енергийна борса да стъпи на някаква здрава логика и да се подобрят нещата. Да можем ние да работим спокойно, с ясна в бъдещето представа каква ще бъде цената на тока и той да бъде съизмерим със съседните европейски страни или въобще в Западна Европа”, призова Янакиев. 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички