Бившият шеф на КЕВР каза какво ще стане с газа

Иванов смята, че газовото хранилище в Чирен няма как да покрие в дългосрочен план нужните количества у нас

Бившият шеф на КЕВР каза какво ще стане с газа | StandartNews.com

Бившият председател на КЕВР Иван Иванов не очаква да се стигне до спиране на доставките на газ заради военните действия в Украйна. Според него обаче в следващите дни се очаква повишаване на цената на газа.

По-рано през деня Иван Иванов беше разпитан пред Софийска градска прокуратура, в качеството му на свидетел, по разследването срещу "Булгаргаз", започнало в края на миналия месец.

Според Иван Иванов военният конфликт между Украйна и Русия ще се отрази в цената на природния газ при доставките от Русия у нас и страните, захранвани през "Турски поток".

"Считам, че през първите дни цената ще се колебае в голям диапазон, но постепенно би трябвало да се намери устойчиво решение. Всичко разбира се зависи от това как ще се развият събитията в политически и военен аспект", каза Иванов.

При най-лошия сценарий и евентуално спиране на сивото гориво от страна на Русия, Иванов смята, че газовото хранилище в Чирен няма как да покрие в дългосрочен план нужните количества у нас.

"Да се надяваме, че зимата ще продължи да е мека както до сега, което би позволило да не се стигне до много тежки липси на природен газ", каза той.

Иначе в продължение на 4 часа Иванов даваше показания в прокуратурата като свидетел по разследването срещу "Булгаргаз" заради рекордното поскъпване на газа с 30 % през януари.

"Това естествено включваше представяне на ценообразуващите компоненти - начините, по които се определят прогнозните количества природен газ за съответния месец - начинът, по който газа се предоставя на заявителите", каза той.

КЕВР е изпълнявал напълно прозрачно и законосъобразно процедурите, категоричен бе Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай