Битка за обществените поръчки

Кметове искат от строители 500 години гаранция за градежа

Битка за обществените поръчки | StandartNews.com

София. Да се гарантира строежът за 500 години. Това е само едно от безумните условия, на които са принудени да отговарят строителните компании, решили да участват в търг за обществена поръчка.

Най-изобретателни в поставянето на неизпълними изисквания са кметовете, категорични бяха участниците във форум, организиран от Камарата на строителите. Освен половинвековната гаранция за вдигане или ремонт на сгради, местните власти са ни обиждали и с други свои изисквания, твърдят предприемачи. Едно от изумителните условия в конкурс за строителство е описание на техниката, която трябва да притежава кандидатът. Освен стандартните за марка и технически характеристики, имало изискване строителният кран да се върти наляво. Именно това "творчество" е и причината 90% от търговете в бранша, които са по проекти с еврофинансиране, да се обжалват или впоследствие да остават за сметка на общинските бюджети. На срещата строителите дадоха своите предложения за облекчаване на работата. Според Румен Йовчев срокът за изпълнение на проекта трябва да отпадне като изискване в търговете. В момента кратките срокове, посочени в документите за кандидатстване, са много голям шанс за получаване на поръчката. Затова се случва фирмите да спекулират. Като например компания, която заявила, че само за месец ще направи 4 км път край Перник. В резултат проектът бил замразен и работата по него официално продължила чак когато пътят бил готов, за да се вместят в срока и да не загуби общината еврофинансирането, обясни Йовчев. Росен Колелиев пък е на мнение, че в някои конкурси се изисква прекалено голям опит, който повечето фирми нямат, а в същото време разполагат с капацитет и финансова стабилност. Заради финтовете на общините при възлагането, където е ясно, че целта е да се облагодетелства една или друга фирма, почти няма конкурс, който да не се обжалва. За някои компании пък жалбите са се превърнали в спорт. Така те умишлено бавят работата на конкурентите.

Спазвайте етичния кодекс, за да се усвояват по-бързо парите, посъветва строителите eкоминистърът Нона Караджова. Тя обясни, че всички сигнали на строители за фирми, които умишлено бавят поръчките, ще се разглеждат приоритетно. Според министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев пък недобросъвестните компании дори могат да бъдат изключвани от Камарата на строителите и така да отпаднат от бизнеса, а браншът да се саморегулира.

Много затруднения за фирмите идват и от постоянните проверки от най-различни институции. "Когато една фирма мърда, я проверяват всеки ден, а понякога и по два пъти. Проверките са нещо хубаво, но обикновено са насочени само към работещите и им костват много", недоволстват предприемачите.

Под сурдинка от фирмите се оплакаха, че често им искат подкупи за дребни суми. Ако откажат обаче, дори само завишеното съдържание на прах край обекта може да докара акт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай