Без по-евтини тарифи за автозастраховката

Отстъпки за "Гражданска отговорност" до Нова година, вдигат цените след януари

Без по-евтини тарифи за автозастраховката | StandartNews.com

София. Различните тарифи на застраховката "Гражданска отговорност" за шофиране в България и в чужбина остават в историята. Това става, след като Комисията за финансов надзор прие промени в наредбата, която регламентира уреждането на претенции и изплащането на обезщетения. Промените са приети заради установената практика застрахователите да предлагат по-ниска цена на полицата, ако шофьорът декларира, че няма да напуска България с колата си. Ако пък възнамерява да пътува и в чужбина, шофьорът плаща по-скъпо.

Според КФН това представлява заблуждаване на собственика на автомобила, че няма право да кара зад граница, ако избере по-евтината тарифа. Това е в пряко противоречие с Кодекса за застраховането и с европейските директиви, според които срещу една сума полицата важи в целия ЕС и останалите държави, включени в Многостранното споразумение. След обнародването на наредбата в Държавен вестник застрахователите вече няма да могат да прилагат двойното тарифиране.

Според експерти това леко ще повиши цената на "Гражданска отговорност" за тези, които са избирали евтиния вариант. Предвид предстоящата кампания за подновяване на полиците до края на годината обаче вероятно цените леко ще паднат, което вече е факт при някои застрахователи. След 15-20 януари обаче се очаква вдигане на цените, прогнозират от бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай