Неделя,

Бензинът ще струва под 2 лв. това лято

От: Рачо Рачев -
Бензинът ще струва под 2 лв. това лято
A
A
A

През започващото лято цените на горивата ще са приемливи, като в големите бензиностанции не се очаква да прехвърлят 2 лева. Прогнозата е до края на годината, съобщи пред БНР Симо Симов, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

„В България няма монопол, няма и картел, има доминиращо поведение на единствения ни производител на горива. Затова решението на България да създаде Държавна петролна компания е малко закъсняло... Бих препоръчал на министъра на икономиката държавата да стане икономически оператор в този бизнес и тя ще бъде коректив на цените, които се определят на пазара“, поясни Симов.

„По данни на Министерството на икономиката 4500 бензиностанции са вързани към НАП като търговски обекти с фискални устройства. В момента се разследват 935. Останалите са свободни, не са в картел и предлагат най-атрактивните цени. Големите играчи държат такива високи цени и са като скъпия ресторант“, каза експертът.

„Темата за сивия сектор при горивата се употребява повече с политически, отколкото с финансови цели. Най-добрият анализатор на пазара е държавата. В последните 10 години тя направи много за изсветляване на този бизнес“, допълни Симов.

По думите на Симо Симов, ако има изтичане на средства, то е при големите играчи на пазара, а не при дребната търговия.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички