Беднякът милиардер

Разследване на американската Hindenburg изтри 48 млрд. долара от състоянието му и може да прогони инвеститорите в индийски компании

Беднякът милиардер | StandartNews.com
  • Скандалът с най-богатия азиатец Гаутам Адани отвори кутията на Пандора
  • Разследване на американската Hindenburg изтри 48 млрд. долара от състоянието му и може да прогони инвеститорите в индийски компании

В края на януари на азиатския фондов пазар бе отбелязан рязък срив на акциите на редица големи индийски компании. Причината бе обвинението, отправено към най-богатия човек в Индия Гаутам Адани за "най-голямата измама в корпоративната история". Малка американска компания публикува резултатите от двегодишно разследване, според които предприемачът е управлявал нелегален бизнес, участвал е в корупция и пране на пари чрез офшорни фирми. На фона на тази новина за седмицата на борсова търговия от 23 януари до 2 февруари компаниите загубиха над 100 милиарда долара, а бизнесменът загуби титлата си най-богатият човек в Азия. Падането на акциите на неговата група компании застрашава целия индийски пазар, както и инвеститори от други страни. За измамата в индийски стил пише "Лента.ру".

Разследване за индийския милиардер е проведено от малката американска компания Hindenburg Research. Тя е известна с това, че търси и разкрива финансови престъпления и скрити проблеми на компании, след което акциите им поевтиняват, а Hindenburg Research залага на падащи котировки и печели. "Обвинителният акт" срещу Гаутам Адани от 106 страници бе публикуван на 24 януари. Приписва му се изкуствено капитализиране на компаниите, седем от които, според Hindenburg Research, всъщност струват с 85% по-малко, отколкото показват публичните данни. Разследващите говорят за наличието на сериозни дългове и ниска ликвидност на компаниите на милиардера, въпреки публикуваните успешни показатели. Посочва се още, че Adani Group е "семеен бизнес", чиито участници са регистрирани офшорни фиктивни компании в т. нар. данъчни убежища: Карибите, ОАЕ и Мавриций. Фирмите създават фалшива документация за внос и износ и незаконно търгуват и източват средства от регистрирани компании от групата. В допълнение към счетоводните измами, корупцията и многобройните онлайн фалшификати, от Hindenburg твърдят, че Adani Group има 38 подставени лица на остров Мавриций. Предполага се, че те са били контролирани от по-големия брат на предприемача Винод Адани или хора, близки до него. Има доказателства, че фирми са прехвърлили милиарди долари на компаниите на индийския богаташ.

Скандалът подкопа доверието на инвеститорите и доведе до спад в акциите на ключови компании от групата, която не познава такъв срив - акциите й се покачиха с 2500% за 5 г.

Цената на книжата на Adani Enterprises падна най-много по време на търговията на 1 февруари /минус 28%/. След това акциите на други индийски конгломерати и банки започнаха да падат - индексът NSE Nifty 50, който отразява състоянието на акциите на 50-те най-големи компании в страната, загуби 1,6% до края на търговията на 27 януари, което беше най-лошият показател в Азия. Отрицателна динамика се записва и в националната валута на Индия. Индексът MSCI India, който измерва представянето на фондовия пазар в четири икономики: Бразилия, Русия, Индия и Китай /БРИК/, падна с 49% за седмица.

Стопи се и състоянието на мултимилиардера, който още през септември 2022 г. изпревари основателя на Amazon Джеф Безос в списъка на най-богатите хора в света на Bloomberg Billionaires Index и зае второ място в него. Към момента нетното състояние на Адани се оценява на 72,1 милиарда долара, което е спад с над 48 млрд. долара за година. Истинският срив на пазара дойде на фона на планирано последващо публично предлагане (FPO) на акции на Adani Group между 25 януари и 31 януари. Компанията се готвеше да издаде ценни книжа, за да набере 2,5 милиарда долара, с които да изплати дългове. Спадът на котировките се засили на 2 февруари, след като бордът на Adani Enterprises обяви, че се отказва от FPO.

Два пъти на ръба на смъртта

Обвиненият в измама Гаутам Адани е син на скромен търговец на текстил в северния индийски щат Гуджарат. След като напуска училище, тийнейджърът започва да се издържа със сортиране на диаманти, а по-късно става посредник в продажбата на скъпоценни камъни. Впоследствие Адани отваря собствена фирма за търговия с диаманти в Мумбай. Младият предприемач основава търговска компания през 1988 г., от която по-късно израства неговата бизнес империя. Една от най-големите компании в Индия два пъти рискува да остане без основател: през 1998 г. Адани и негов приятел са отвлечени, но са освободени след плащане на откуп от 2 млн. долара. След 10 г. предприемачът отново е на ръба на смъртта, след като попада под обстрел по време на терористична атака в хотел Taj Mahal Palace & Tower. Индийският мултимилиардер сега притежава първокласен частен дом в Ню Делхи за 52 милиона долара. Той има няколко частни самолети и хеликоптери, луксозни автомобили BMW серия 7, Rolls-Royce Ghost и Ferrari California.

Адани успя да достигне такива висоти благодарение на факта, че винаги се стреми да "поема големи рискове" и "знае как да поеме удари", както The Times of India го описва. Неговите дружества управляват пристанища и летища, генерират и пренасят електроенергия в цялата страна, създават възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), занимават се с добив, преработка на храни, инфраструктурни проекти, продават газ и въглища, имат дялове в редица индийски медийни мрежови предприятия.

Рязък скок в състоянието на Адани има през 2021 г., а от 2020 г. то расте с 41,6 милиарда долара, до 50,5 милиарда долара.

Покровители

Медиите многократно писаха, че най-богатият човек в Индия е тясно свързан с политическите фигури на страната, които му помагат да прави бизнес, но милиардерът отрича това. В продължение на няколко десетилетия Адани привлича подкрепата на властите на щата Гуджарат, сред които е и настоящият министър-председател на Индия Нарендра Моди. Бизнесменът се запознава с него през 90-те години на миналия век. Корпоративната стратегия на Адани се развива паралелно с политическата програма на Моди за стимулиране на икономиката на Индия с до 3,2 трилиона долара с цел да стане една от най-големите икономики в света. Милиардерът осигурява на правителството пари, инфраструктура и увеличи производството на енергия, когато беше необходимо. Властите пък неведнъж правеха отстъпки за бизнеса на Адани. Например правителството преразгледа законите поне три пъти, за да помогне на въгледобивните компании на предприемача, спестявайки му най-малко един милиард долара. Адани се радваше на ниски наеми за земята, върху която работеха предприятията му. Forbes написа, че бизнесменът е платил по-малко от 44 долара на акър (0,4 хектара) за лизинг за период от 30 г. с право на подновяване, като в същото време е отдал под наем част от земята на други компании, включително държавната Indian Oil Co ., на 1000 пъти по-висока цена.

Най-голямото увеличение на стойността на групата компании на Адани се наблюдава от 2002 до 2013 г., когато Моди идва на власт. През този период годишните приходи на групата са нараснали от 765 милиона долара на 8,8 милиарда долара.

Adani Group нарече доклада на Hindenburg Research "изчислена" измама с цел дискредитиране на Адани, индийската икономика и министър-председателя на страната. Компанията публикува опровержение на констатациите на анализаторите в доклад от 413 страници и презентация от 18 страници. Adani Group не изключва възможността да съди Hindenburg Research.

Разследващата компания отбеляза, че Адани се опитва да прикрие собствените си проблеми, подкопавайки националната икономика.

Обвинението бе последвано и от реакция на някои политически партии в Индия. А Централната банка на Индия изиска от финансовите институции подробна информация за връзките им с Adani Group.

Последствията

Сега участниците на пазара се чудят как скандалът ще се отрази на репутацията на индийския конгломерат. Някои анализатори смятат, че рисковете за групата са минимални. Други експерти казват, че в най-лошия случай обвинението на Hindenburg Research може да отблъсне международните инвеститори от компаниите на индийския мултимилиардер. Банките Credit Suisse и Citigroup вече спряха да приемат облигации на компании, принадлежащи към Adani Group, като обезпечение по заеми.

Проблемите засягат целия индийски фондов пазар. Разследването на американската компания подкопава репутацията на индийските пазари, отличаващи се със своята прозрачност, които успяха да изместят Китай и да нараснат на рекордно ниво през 2022 г. поради продължителното затваряне на страната поради пандемията. The Wire пише, че е заложена и финансовата стабилност на индийската икономика. Проблемите ще засегнат и международни инвеститори, които са инвестирали в индийски компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай