Бързо да се събират лошите кредити в КТБ (ОБЗОР)

Бързо да се събират лошите кредити в КТБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Въпросът е ще има ли осъдени за криминалната сага с банката

Близо 100 000 лв. бяха иззети от каси на длъжници към бюджета в мащабна кампания на Националната агенция за приходите. Тя се проведе вчера във всичките 28 областни града на страната. Данъчните иззеха оборота на около 100-120 длъжника. 13 от тях са в София, като служители на столичната НАП са взели 26 844 лв. от касите им. Повечето от попадналите под ударите на данъчните длъжници са магазини, но касите са изпразнени и на ресторанти и сервизи.

Мярката да се изземе оборотът от търговския обект е крайна и се прилага само в случаите, в които въпреки, че длъжникът разполага с пари и отчита значителни обороти на касовия си апарат, системно не плаща задълженията си за данъци и осигурителни вноски, коментираха от НАП. Ударените търговци неколкократно са били подканяни да платят доброволно задълженията си към бюджета, но те не са го направили. Ако някой търговец има финансови затруднения, може да поиска от НАП разсрочване на задълженията му към бюджета, а не бива просто да трупа нови борчове и да се крие от приходните инспектори, коментираха експерти. Още няколко подобни акции за изземане на оборота от касите на нередовни към хазната търговци ще има до края на годината, научи "Стандарт". Освен директно взимане на наличния оборот от длъжника, процедурата на НАП предвижда и възможност за описване на касовата наличност в обекта, след което да се задължи собственикът на магазина да преведе средствата по запорирана от приходната администрация сметка на дружеството до края на следващия работен ден.

Паралелно с опразването на касите данъчните осъществяват и цялостна проверка на дейността на търговския обект. Инспекторите проверяват дали се издават касови бележки за продадените стоки и извършените услуги, дали се водят правилно книгите за дневните финансови отчети, дали продавачите са назначени на трудови договори и др. "Прилагаме всички законови средства, включително и принудително изпълнение, за да съберем просрочените задължения. Вярваме, че действията ни ще имат и превантивен ефект върху некоректните лица. Очакваме те да потърсят диалог с нас и да пристъпят към доброволно плащане на задълженията си", каза Илиана Христова, директор на ТД на НАП София.

Финансов хаос във фондация "Чудомир"

Куп финансови нарушения в казанлъшката фондация "Чудомир" за периода 2008-2013 г. е установила проверка на данъчни от регионалния офис на НАП, съобщиха на нарочен брифинг от сeгашния Управителен съвет. Размерът на дължимите данъци и осигуровки е 15 200 лв. Липса на документи за разходите по време на Чудомировите празници са установили данъчните. Плащало се е на ръка, не са внасяни осигуровки по гражданските договори с актьорите, участвали в различните програми. Единственият официален документ била разписка за 10 000 лв., без да е посочено от кого са тези пари.
До ноември 2010 г. дългогодишен председател на фондацията е бил шефът на литературния музей "Чудомир" Пеньо Терзиев. Точно това съвместяване на двете длъжности е породило според проверяващите големия финансов хаос - неясни спонсорства, прехвърляне на дарения и средства от "единия джоб в другия", прикриване на търговска дейност и др. Най-странното е, че дългогодишният шеф на фондация "Чудомир" и съпругата му водели дела срещу сегашния Управителен съвет. Те твърдят, че са дали над 10 хил. лв. заемни на фондацията и сега си ги искали с лихвите. "Пеньо Терзиев не е освободен от отговорност за нарушенията при освобождаването си", посочи председателят на общинския съвет в Казанлък Николай Златанов. И фондацията, и литературният музей "Чудомир" са на общинска издръжка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай