Барозу обеща на премиера помощ за енергетиката

Барозу обеща на премиера помощ за енергетиката | StandartNews.com

България ще получи експертна помощ за енергетиката и усвояването на европейските фондове. Това стана ясно след срещата между премиера Пламен Орешарски и председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

"Говорихме за интерконектори и необходимостта от по-голямо европейско финансиране поради факта, че това не са комерсиални проекти, а стратегически", отбеляза Орешарски след срещата. По време на разговора е била обсъдена също така и темата за "Южен поток" в контекста на енергийната сигурност на страните от Югоизточна Европа и по-специално България.

По отношение на "Южен поток" министър-председателят отбеляза, че комисията има бележки в няколко направления. Едно от тях е свързано с промяната в закона. "Изпратих своевременно министър Драгомир Стойнев на среща с комисаря Йотингер и очакваме коментарите на комисията, така че да бъдат отразени между двете четения", напомни още Орешарски. Той беше категоричен, че страната ни е готова да отрази всички получени коментари от комисията. По думите му са възможни и бележки относно начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители. "Председателят Барозу още веднъж подчерта необходимостта от съответствие на проекта на Третия енергиен пакет. Нещо, което го уверих, че след като българското законодателство е изцяло хармонизирано, проектът трябва да се подчинява на българското законодателство, тоест на европейското", изтъкна премиерът.

По време на срещата е била засегната и темата за европейските фондове. "Беше ми обещана от страна на председателя експертна подкрепа - както в областта на енергетиката, така и за усвояването на фондовете", заяви Орешарски. Барозу отбелязал, че България трябва да се възползва максимално от усвояването на европейските средства през следващия програмен период и да продължи да изгражда по-добър капацитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай