Банковото кредитиране се върна 15 г. назад

Свиват се потребителските заеми и ипотеките

Банковото кредитиране се върна 15 г. назад | StandartNews.com

София. Банковото кредитиране у нас достигна най-ниския си годишен темп на растеж за последните 15 години. Това сочи месечният анализ за родната икономика, който се публикува от Министерството на финансите. Годишният ръст на кредитирането се забавя до едва 0,5% към края на месец юли, сочи анализът. Годишният ръст на бизнес заемите се понижава от 3,2% в края на май до 2% в края на юни и до 1,4% в края на юли.

Същевременно БНБ публикува нови актуални данни, които не са включени в анализа на МФ. Те показват, че свиването на заемите за фирми продължава и през август, като годишният им ръст пада до 1,1%. Жилищното кредитиране продължава негативното си движение, като към края на юли отчита свиване от 0,2% на годишна база, сочи анализът. Това продължава и през месец август, като годишният темп на свиване нараства до 0,4%. Положението с потребителските заеми е подобно. Към края на юли потребителското кредитиране отчита спад от 0,4% на годишна база. Анализаторите на финансовото министерство отчитат, че темпът на свиване при потребителските заеми намалява, тъй като през месец май спадът е възлизал на 1,8% на годишна база, а през юни - 1,1%. Но новите данни на БНБ показват, че през август спадът на потребителските заеми отново се задълбочава - до 0,8% на годишна база. Икономическата криза, ниското потребление, липсата на ликвидност в бизнеса и високото ниво на лоши кредити са сред основните фактори, които ограничават ръста на кредитирането.

Бягат от данък лихва със спестовна сметка

Всеки втори има спестовна сметка, която използва активно като средство за заделяне на средства за непредвидени разходи или за покупка на нов дом. Това сочи проучване сред 1306 души от цялата страна, предимно с висше образование, съобщава сайтът MoitePari.bg. 53% от тях ползват активно спестовна сметка, известна още като безсрочен депозит или спестовен влог. 25% от анкетираните предпочитат спестовната сметка вместо срочен банков депозит. Като причина за това се посочва въвеждането на данъка върху лихвите по срочните депозити. Спестовните сметки предлагат възможност да бъде спестен този данък и осигуряват гъвкавост и приемлив доход. Най-голям дял от анкетираните притежават само по една спестовна сметка, която е в лева. Лихвата, която най-често получават по нея, е около 4% годишно. Като основен критерий за откриване на спестовна сметка анкетираните посочват най-изгодна лихва и възможността да се теглят и внасят суми по всяко време. Услуги като електронно банкиране и дебитна карта към сметката също имат тежест при решението на потребителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай