Банковите карти с таван на таксите

Банковите карти с таван на таксите | StandartNews.com

Въвеждат посредници при взимането на ипотечни кредити

София. Въвеждането на таван на таксите на банковите карти при пътуване в страните от ЕС и плащане и теглене на пари в брой, предлагат финансови експерти от Европа. Таксите за платежните операции, свързани с карти, ще се изравнят за всички страни членки на ЕС и ще бъде въведен таван на цените по подобие на роуминга при мобилните телефони.

Такова предложение за регламент на ЕК се обсъжда, за да се изравнят цените на плащанията с карти в различните държави и така да се улесни ползването им. Това каза Цветанка Михайлова от Министерството на финансите на конференция за защита на потребителите на финансови услуги.

В момента тези такси са много високи при теглене на пари в брой от банкомат с карта, издадена от друга държава. Нищо не пречи таксите да се изравнят и съответно значително да паднат, така както се случи при мобилните оператори, коментират юристи. Решението ще бъде въведено с регламент на ЕК, което означава, че ще бъде задължително за всички държави от ЕС и ще влезе в сила веднага. В областта на платежните услуги предстои да бъде въведена и директива за съпоставимост на таксите по платежни сметки. Тя ще изисква предоставянето на информация, така че да може да се сравняват цените на тези услуги. Директивата е публикувана през юли 2014 г. и предстои нейното транспониране в законите на страните членки. Задължително е въвеждането на кратък документ с информация за всички такси и достъп на гражданите до поне един сайт във всяка държава за съпоставимост на цените на паричните преводи. Подготвена е и нова директива за платежните услуги във вътрешния пазар на ЕС, която е внесена за обсъждане в Европарламента. В нея се регламентира защитата на мобилните и интернет плащанията.

Промени в законите на страните членки се налагат и от новата директива 2014/17 за кредитите за жилищни имоти, която трябва да бъде транспонирана до 21 март 2016 г. Новост в нея е въвеждането на кредитни посредници, които ще консултират и помагат на гражданите при теглене на заем. Техният статут трябва да е ясен, в договора с банката задължително да се упоменава присъствието им, както и таксите, които се плащат за услугата. Използването на такива посредници при взимането на ипотечен кредит обаче няма да е задължително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай