Банков апокалипсис! Повтаря ли се 2008 година?

Какво става в САЩ

Банков апокалипсис! Повтаря ли се 2008 година? | StandartNews.com

"Добре е, че хората от нацията не разбират нашата банкова и парична система, защото ако разбираха, вярвам, че щеше да има революция още утре сутрин". Това казва един от най-големите индустриалци на 20-и век и основател на автомобилната компания "Форд" (Ford), Хенри Форд.

Сега този цитат отново е актуален, след като една от най-големите банки в САЩ - "Силикон вели банк" - Ес Ви Би (Silicon Valley Bank - SVB) бе поставена под контрола на синдици в Калифорния късно вечерта в петък, а Федералната служба за защита на депозитите в САЩ (FDIC) обави, че ще раздаде на депозантите гарантираните депозити, които са в размер до 250 000 долара.

Това е вторият по големина фалит на финансова институция в САЩ и първи с подобни размери след финансовата криза, позната като "Голямата рецесия", започнала през 2008 г., след фалита на "Леман Брадърс" (Lehman Brothers) нa 15 септември същата година, пише в свой анализ БТА.

Всичко това се случва на фона на публикации във специализираните издания в САЩ, в които се посочва, че през последните дни банката е била подложена на интензивно теглене на депозити от стартиращи компании след появила се информация за финансовото й състояние, като за кратко време са прехвърлени в други банки. Голяма част от комуникацията, че нещо не е наред с Ес Ви Би e била разпространявана в "Туитър", както и в затворени групи в други приложения.

Интересен въпрос е дали банката просто не е могла да изчака дълговите й инструменти да достигнат матуритет, но тук се крие и истинският проблем - би могла да го направи, ако не е била принудена да продава заради липса на ликвидност, която явно е била налице или непосредствено е предстояла.

Макар и извършваща предимно специфична дейност по подкрепа на стартиращи компании, Ес Ви Би е 16-а по размер на активите в САЩ и е кредитна институция, каквито са големите играчи от Уолстрийт, Лондонското сити и западноевропейските столици.

След новината, че Ес Ви Би търси 2,25 млрд. долара свеж капитал под формата на акции и конвертируеми облигации, акциите на редица водещи банки поевтиняха.

Германската "Дойче Банк" (Deutsche Bank) понесе срив от почти 8 на сто веднага след като Ес Ви Би обяви, че търси капитал чрез продажба на нови акции и други инструменти, книжата на британската Ейч Ес Би Си (HSBC) се обезцениха с около 4,5 на сто, в САЩ тези на "Джей Пи Морган Чейс" (JP Morgan Chase) изгубиха 5,4 на сто, на "Ситигруп" (Citigroup) - над 4 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай