БАН ни удари теслата за еврото! Тежка прогноза

Какво коментираха учените

БАН ни удари теслата за еврото! Тежка прогноза | StandartNews.com

Отново се появи неприятна прогноза за влизането ни в еврозоната в началото на следващата година.

Охлаждане на кредитирането както на фирмите, така и на домакинствата, на фона на нарастващите рискове на икономическата среда и начисляването на премия за риск върху вземанията от нефинансовия сектор, което ще доведе до постепенно повишаване на лихвените проценти по кредитите.

Това сочи макроикономическата прогноза на Института за икономически изследвания при Българската академия на науките (ИИИ при БАН).

При липса на нов шок върху енергийните цени, икономиката ще навлезе в период на дезинфлация, като този процес ще бъде по-скоро бавен.

Изпълнението на Маастрихтския критерий за инфлацията едва ли ще бъде възможно в рамките на прогнозния период, което означава, че приемането на страната в еврозоната през 2025 г. може да се отложи, прогнозират от БАН.

Според учените има сериозна неяснота по отношение на пазара на труда. Безработицата не е съществен икономически проблем, въпреки нарастването на заплащането на труда в края на 2023 г. и началото на 2024 г.

По-скоро се наблюдава недостиг на работна сила, който до голяма степен се дължи на влошаващата се демографска ситуация и продължаващата трудова емиграция, а не толкова на забавянето на икономическата активност, пише в анализа.

В средносрочен план икономическият растеж в България се очаква да бъде в рамките на 3-3.5% годишно. Нарастването на инвестициите ще се определя основно от напредването на програмния период и допусканията за ускорено усвояване на европейски средства по Националния план за възстановяване и устойчивост.

През периода 2024-2026 г. инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие. Това до голяма степен се дължи на външни фактори, както и на някои дискреционни мерки на правителството (като провеждане на политика на доходите, несъобразена в достатъчна степен с реалните бюджетни възможности).

Безработицата се прогнозира да остане на същите нива, дори леко да намалее през 2025 и 2026 г. Очакванията са динамиката на заплащането на труда да остане положителна в реално изражение, но по-ниска от предходните години, посочват от БАН.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
6 Коментара
rjesous
преди 2 месеца

Google is paying 90 to 100$ per hour! Work for few hours and have longer with friends & family. On tuesday I got a great new Land Rover Range Rover from having earned $10,000 this last four weeks. Its the most-financialy rewarding I've had. It sounds unbelievable but you wont forgive yourself If you don’t :- . CHECK IT:→ →www.cash.salary49.com

Откажи
Христо
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи
Йокин
преди 2 месеца

Нищо,Ново под слънцето.

Откажи
Бунтата
преди 2 месеца

Много приказки за нищо!!!Лъжете та чак си вярвате.Германия като прие еврото и куца 4-5 години,ние ще се опраеим за два месеца-ЛЪБЛИВИ БОКЛИЦИ.И не лъжете,че ще потекат инвестицийте за България.

Откажи
Станислав
преди 2 месеца

Лъжат не ами пушек се вдига ! Тия хора наясно ли са, какво значи ръст от 3,3.5% ?! Само за сравнение в Германия, където има действаща икономика се отчита спад от 0.3% ако не се лъжа за последното 6-месечие ! Реално ръст може да се постигне изкуствено само чрез орязване на бюджетите по сектори и имам съмнение, че точно това правят нашите умни кратуни, за да влязат в рамката на критериите за еврозоната ! Иначе щото не виждаме, каква е мизерията в държавата ни нали ?! Дори не е смешно, трагично е !

Откажи
Петров
преди 2 месеца

Мисля че ще я закъсаме, още повече

Откажи