Балтова: Обмисляме помощ за текущите разходи в туризма

Никой няма да бъде изоставен, увери министърът на туризма

Балтова: Обмисляме помощ за текущите разходи в туризма | StandartNews.com

Осигурени са допълнителни пари за работещите в туристическия бранш с актуализацията на бюджета. Още утре ще седнем с бизнеса, за да видим как да разпределим парите. Никой няма да бъде изоставен. Това заяви министърът на туризма Стела Балтова пред Нова тв.

По думите й, парите може да се използват за покриване на текущи разходи. Местните данъци и такси няма да бъдат компенсирани. Чака ни нов сезон, жизнеспособността на фирмите трябва да бъде продължена, каза Балтова. Още пари ще има и за туроператорите.

Мярката 60 на 40 ще е 70 на 0 в туризма, каза още Балтова. Най-важното е да бъдат осигурени условияа за да работи бизнесът. В момента, в който има нужните условия, веднага ще бъдат облекчени ограниченията, увери Балтова.

Има оптимизъм, миналата година зимният сезон беше много интересен, нашите бизнесмени поеха риска да останат напълно отворени. Цената на тока категорично ще окаже влияние, бизнесът е много притеснен за това. Трудно е да се прогнозира с колко ще поскъпне услугата, защото това не става от днес за утре. Правителството търси възможност за всички сектори да се намери подкрепа, увери Балтова.

Ваучери за ваксинирани не се обмислят в момента, въпреки че и самата Балтова е имала такова предложение. Но започва томбола, организирана от министерството на здравеопазването - ако се ваксинираш, ще получиш награда - таблет, часовник, туристическият бизнес също може да предложи да участва. 

Имаме 70% ръст на туристите от чужбина спрямо миналата година, при бълагите дори има ръст от 9% спрямо 2019 г., каза Балтова. Но от някои традиционни дестинации ги няма туристите. За зимния сезон се очакват гости от Чехия, прави се реклама на този пазар.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай